Utazó

2013.07.23. 06:29

Bodzatúra a Váli-völgyben

Vajda János emléke, a bodzatermesztés egyik fellegvára, templomok, tájházak szegélyezik az útvonalat, amelyet néhány nap alatt bejárhatnak az utazók.

Kovalcsik Katalin

A Fejér megyei Váli-völgyben a pihenés, a kultúra és a túra is adott Kajászótól egészen Alcsútdobozig. Fejér megye természeti és épített értékeinek sorát gyarapítják a Váli-völgyben található települések, a falvak természeti és épített nevezetességei. Ha az utazó a 7-es főút felől közelít, először Kajászóra ér, ahol érdemes megnézni a különleges vakolatú régi házakat, az egykori Dreher intézőházat.

A falu természeti környezetét, a lankás dombokat kedvelik a lovaglás szerelmesei. A főváros budai oldalához közel fekvő községbe gyakorta látogatnak el a lovas sportoknak hódolók. A Váli-völgy következő gyöngyszeme Tabajd, amely ugyan nem esik a turistaútvonalak közvetlen közelébe, de a falusias jellegű település környezete alkalmas a kerékpáros, gyalogos kirándulásokra.

A község két temploma, a tájház, a római kőtár a községháza udvarán, a középkori Nepomuki Szent János-szobor mellett érdemes megpihenni a Mezítlábas parkban, amelyre joggal büszkék a helyiek. A partoldalban kialakítottak egy amfiteátrumot, szabadtéri nyári színházat, amely a közösségi események helyszíne is.

A tájház több mint kétszáz éves, be lehet gyújtani a benne lévő Kossuth-kályhába, a konyhában csikósparheltet láthat a bekukkantó idegen. A völgy egyik meghatározó faluja Vál, amelynek főutcáján található az Ürményi-kastély. Az épület alsó szintje a török kiűzése után a jezsuiták rendháza volt, erre épített emeletet Ürményi József országbíró.

Az idős Ürményi nevéhez fűződik a templomépítés is. A falunak eredetileg volt már két temploma, de mindkettő elpusztult. Az új épület ünnepélyes alapkőletétele 1819. augusztus 15-én volt, 1824. augusztus 15-én pedig át is adták a hívőknek a nagyszerű építményt. A ma is látható régi, gótikus torony ezáltal már a harmadik templomot szolgálja, amelynek korát a XV. századra teszik.

 



Az előbbiekben említett katolikus templom Fejér megye legnagyobb, az ország kilencedik legnagyobb temploma, alapterülete 1170 négyzetméter. Az üvegajtós sekrestye is értékeket őriz – ahogy az egész templombelső –, rokokó bútorzata igazi látványosság, a majki kamalduli kolostor templomából való.

A katolikus temetőben látható az Ürményi-mauzóleum, a templom mögött áll a Burger-kápolna. Az egyházi relikviák, épületek látnivalóin túl a Vajda János Emlékház is élményeket kínál. A költő, bár nem itt született, ezt a házat vallotta szülőházának. A település lakói ma is nagy gondot fordítanak a Vajda-ház gondozására. A költő mellszobra a falu főutcáján látható.

A településen hosszú múltra tekint vissza a bortermelés, de egyre elterjedtebb a bodzatermesztés is. Bodzaligetek mellett közelítheti meg az utazó a falut, ahol évente a növény érési idejének elején megrendezik a bodzaünnepet is. A bodza gyümölcse az utóbbi időben sokféle hasznosításban jut el a fogyasztókhoz. Az ízes, egészséges lekvárok, szörpök egyre ismertebbé teszik a bodzatermesztőket és a termést is, amely a szorgos, ügyes kezű váliak hírét viszi az országban és már a világban is.

Kirándulásunk következő – de nem utolsó – állomása Alcsútdoboz, ahol elsősorban az arborétum kínál kellemes sétát a hatalmas fák közt. A nemesi faluként számon tartott község első említése 1365-ből származik. József nádor 1818-ban vásárolta meg a vidéket, ahol hamarosan fel-épült a klasszicista kastély, amelyet körülölelt a több mint 40 hektáros park. Ebben a csodás környezetben ma is láthatóak az egzotikus és hazai növényfajok.

Tavasszal akkor a leghívogatóbb az arborétum, amikor hóvirágszőnyeg borítja a fák alját. A látogatók száma ilyenkor megsokszorozódik, még akkor is, ha tudják, hogy a védett virágot csak csodálni lehet, bántani, letépni nem szabad. Alcsútdoboz déli részén az arborétum a Csaplári-erdővel együtt természetvédelmi terület, madárvédelmi rezervátum.

Érdekesség, hogy a Csaplári-erdőben volt Homoki Nagy István rezidenciája, ahol nevezetes filmjeinek egyes jeleneteit – Cimborák, Hegyen-völgyön, Gyöngyvirágtól lombhullásig – for- gatta. Nem messze a településtől, a Mária-völgyben, gyönyörű fasor árnyai alatt lehet megközelíteni a régi uradalmi épületekből kialakított golf- és countryklubot.

A sport szerelmesei, a természet, a jó borok kedvelői jól érezhetik magukat a Váli-, de akár az Etyeki-dombvidék nedűit kortyolgatva, a helyi gasztronómia különlegességeit ízlelve. A Váli-völgy falvaiban, a közeli Etyeken számos látnivaló, érdekes program kínálkozik egy hosszú hétvégét vagy a nyári vakációt tervező utazók számára. A Váli-völgy lakói vendégváró, vendégszerető emberek, akik szívesen kalauzolják a hozzájuk érkezőket lakóhelyükön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!