Utazó

2007.07.25. 08:05

Ahol a csillagok közelebb vannak

<span style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: HU; mso-fareast-language: HU; mso-bidi-language: AR-SA">Csinód kis csángófalu, benn Erdély szívében, pontosabban Erdély csücskében, a Csíki havasok határán. Nagy lélegzettel ered útnak, aki oda készül, de ott aztán kicsit megáll vele az idő.</span>

PLT

Erdélybe a rendszerváltás óta sűrűn járnak a magyarországi magyarok, s onnan is ide, de mióta uniós tag mindkét ország, még egyszerűbb az utazás. Csinódra nagy lélegzettel vágnak neki a lovastúrázós nyaralásra, mert a 800 kilométeres távolság nem megy egy szuszra. Igaz, útközben éppen akad nézniva- ló, sőt érdemes megállni, ha mindjárt csak a legjelesebb helyszíneken tesszük is. Íme, az útvonal: Biharkeresztesnél a határállomás, aztán Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Csíkszentmárton...

 ... s onnan az egekbe, föl!  fűzi hozzá Koczka Béla, a csinódi lovastúra-vezető. A negyvenéves tanár tizenéves korától fogva Erdély-rajongó, sokszor szinte hazajárt Fejér megyéből Erdély különböző szögleteibe, legtöbbet Csíkba. Talán pont azért, mert az esett a legmesszebbre, s mégis ott találta meg azt az érintetlenséget, hagyományt, szép tájat és a magyar szót, ami ilyen kis országnál alapélmény. Majdnem ezer kilométer, s magyarul beszélnek...


- Csinód pár száz lelkes csángófalu Hargita megyében, s noha fellendülőben erre a falusi turizmus, még érintetlen a vidék - mondja Koczka Béla. Háromosztatú parasztházban laknak a falubéliek, s magyarországiak is vesznek itt tanyát, a megfelelő jogi körüljárással és engedélyekkel persze. Már nem viseletben járnak a népek, de a kicsi boltba, kicsi kocsmába bejár mindenki, s élénk közélet folyik e közösségi tereken. Mindenki magyarul beszél, a jellegzetes csángó, erős tájnyelven, senki nem siet sehová. Mi is itt kaptunk megbízható mesterembereket, akik felújították a csángó faházat, amelyben megszállnak a csinódi lovastúrára érkezők.


A hegyoldalban álló házikóban két fürdőszoba is van azóta, de kinti az illemhely. Viszont a ház oldalában csörgő patak látja el a házat vízzel, s ott hűtik a sört, bort is, a patak medrében.

- Éjjel-nappal tizenkét fokos a víz. Soha nem melegszik föl, és soha nem fagy be - nyomatékosítja Béla, aki gyermekkora óta szerelmese a lovaknak is. Pedagógusként testi, szellemi sérülteknek is tartott éveken át lovasterápiát, jelenleg pedig azt a szemléletet terjeszti, hogy mindenki tud lovagolni!

Versenyezni, ugratni, díjlovagolni persze nem, de a sima, hétköznapi lovaglást bárki elsajátíthatja néhány nap alatt. Itt Csinódon nyaranta lóháton kirándulunk vendégeinkkel a környékbe, járjuk a szinte érintetlen természetet.


Csinódon csend, nyugalom honol, az esztenában legelésző marhák, juhok, lovak, az odautazók saját szemükkel győződhetnek meg róla, hogy valóban ily természetközelségben élnek az emberek. Itt igazán nem lepődnek meg, ha telente el-elvisz egy csikót a farkas vagy a medve. Az embernek azonban nem kell félnie tőlük, a nyaralóknak sem, mert nem keresik e vadak az emberi társaságot!


- A legszebb Csinódon az este! Magam sem értem, miként lehet, de közelebb vagyunk a csillagokhoz. Csinód a tengerszint felett 1200 méterre fekszik, ez a kozmikus méretekben számolva semmi, csekélység, s mégis úgy érezzük, mintha érzékelhető lenne a különbség és ujjainkkal elérnénk a csillagokat! - dünnyögi a lovastanár zavartan, mert humoros, földön járó ember, s nemigen mutatja elérzékenyülését. Most mégis megtörtént.


A faházba igyekeztek összeszedni múltidéző, hangulatteremtő tárgyakat. A falon lószerszámok, kulacsok, edények, tálak. Béla helybéli étkeket főz, ha kérik, például túrós tésztát, de helyben beszerzett juhsajttal, juhtúróval, ami azonnal más ízű, mint az otthoni tehéntejes változat. A pillanat szüli a recepteket, s az aznapi kínálat.


Az ötven kilométerre fekvő Csíkszeredába bejárnak vásárolni, internetezni, városi levegőt szívni olykor. A 42 ezer lakosú városban 34 ezer a magyar, s a modern részek elle-nére számos régi épület nyújt romantikus hangulatot. A legrégibb építmény az 1714 óta a mostani külsejét viselő Mikó vár, a Petőfi és Dózsa György utcákban ódon városi házak varázsolják el a látogatót. Csíkszereda és környéke ásványvizekben buzog, a Katalin-fürdőt is kipróbálhatja, aki egy napot inkább kihagyja a lovaglást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!