ünnep

2017.12.05. 14:36

Adventi üzenet Pannonhalmáról (x)

Advent idején az anyagi javak utáni szaladgálásnál sokkal fontosabb lenne a befelé fordulás, az elmélyülésre, az egymásra szánt idő. Pannonhalma ezeréves monostora éppen erre kínál alkalmakat.

 

Karácsony előtt nagy gondot fordítunk az ajándékozásra és általában arra törekszünk, hogy anyagi javakat szerezzünk. A világban versenyfutással sok minden megszerezhető, emiatt örök nyugtalanság hajt minket. A ma élő generáció úgy nevelődött, hogy a boldogságunkat, az örömünket magunkon kívül keressük. Miközben ha egymásra figyelnénk, vagy ha a saját lelkünk mélyére tekintenénk, akkor éreznénk, hogy valami egész másra van szükségünk. Persze azt, hogy kinek mire van szüksége, az ember saját maga tudja csak megfogalmazni.

Advent idején ezért lenne különösen fontos az egymásra figyelés és a befelé fordulás. Sajnos éppen erre, az elmélyülésre nem szánunk elég időt. Pedig nincs értékesebb ajándék az egymásra és a lelkünkre szánt időnél. Szent Márton ezeréves monostora ezekre kínál alkalmat, lehetőséget, Pannonhalma-élményt.

Például a boltok közötti rohangálás helyett egy rendhagyó tárlatvezetést a Pannonhalmi Főapátságban. Ami a monostor védőszentjéről, Szent Mártonról szóló rajzfilmmel kezdődik, majd a vendégek megépítik a Főapátság makettjét is. A családok együtt fedezik fel az ezeréves Apátság tereit: bepillantanak a nyolcszáz éves Bazilikába, körbejárják a Mátyás-korabeli kerengőt és megnézik a 400 ezer kötetet rejtő Főkönyvtárat is. A program után a családok kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ahol karácsonyi díszeket (de nemcsak azt!) készíthetnek fakorongokból , fenyőtobozokból. Mindezt december 9-én és 16-án, szombaton 13 órától.

Baráti társaságok, munkahelyi közösségek is ráhangolódhatnak az ünnepekre és megajándékozhatják egymást egy főapátsági csapatépítéssel. A „Festum” csomag a szokásos, vezetett apátsági látogatás (Bazilika, altemplom, kerengő és könyvtár) mellett elkalauzolja az érdeklődőket a Levéltárba, ahol olyan ritkaságokat lehet közelről megtekinteni, mint 1055-ből a Tihanyi Alapítólevél. A „Sollemnitas” csomagot választóknak pedig 25 perces, zártkörű orgonahangversennyel kedveskednek a Bazilikában a tárlatvezetés után. Mindkét csomag másfél órányi kikapcsolódást jelent. Aki megéhezik vagy megszomjazik a programok közben, az a VIATOR Apátsági Étterem és Borbár karácsonyi menüajánlataiból is választhat.

Gondoltak a Főapátságban azokra is, akik a fenyőfadíszítés után terveznek kimozdulni. Nekik kínálják a Karácsonyi Orgonahangversenyt december 26-án, 13.30 és 15.30 kezdettel, ahol Teleki Miklós orgonaművész ül a Szent Márton Bazilika 41 regiszteres orgonája elé.

A másik, sokaknak riasztó decemberi program a „kötelező” szilveszterezés. A Főapátságban ezt is kicsit máshogy gondolják. Szeretettel várják ugyanis a 18 és 35 év közötti fiatalokat a Csendes Szilveszterre. Ezt a különleges lelkigyakorlatot azoknak ajánlják, akik Jézus megtestesülésének ünnepét követően szívesen időznének néhány napot Isten közelségében, akik az év utolsó napjait csendben és imádságban szeretnék eltölteni, de az asztalközösséget és a fiatalos társaságot is nagyra értékelik.

Szánjon időt az adventi elmélyülésre, válasszon Pannonhalma-élményt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!