Utazó

2007.06.27. 06:58

A megújuló város vára

A már messziről jól látható, környezetéből büszkén kimagasló sümegi vár hihetetlen változáson ment keresztül az elmúlt másfél évtizedben.

PLT

Az arra járó vendégnek, turistának vagy éppen helyben lakónak immár nem az elmúlást idéző, lehangoló romos építményt jelenti a vár, hanem lobogó színes zászlóival, évről évre fejlődő, szépülő külsejével történelmünk dicső fejezeteit hozza el a ma emberének. Látszik, hogy van gazdája, azaz kapitánya a várnak, amely ráadásul telis-tele van élettel. Papp Imre várkapitány és családja, illetve kollégái nemcsak az építésre, szépítésre helyezik a hangsúlyt, hanem a szórakoztató műsorokra, különböző történelmi korok hű felidézésére is gondolnak. Illetve ezen túlmenően precízen terveznek és meg is valósítják terveiket. A látogatók pedig jönnek, körülnéznek, szórakoznak, majd messze viszik a vár és ezzel együtt Sümeg jó hírét. 

Az önkormányzat természetesen fokozott figyelmet fordít erre az elődöktől örökölt kincsre, és úgy tűnik, nincs is különösebb gond az együttműködéssel az üzemeltető céggel. Az érdekek közösek, de a város természetesen szeretne továbblépni a jelenlegi állapoton, és a kedves barokk belvárosba, a szintén jelentős értékeket magáénak tudó püspöki palotába is igyekszik becsalni a várlátogató turistákat.

A vár felújításáról, tervezett kulturális programjairól rendszeresen beszámol az üzemeltető a képviselő-testületnek, így ilyenkor nyílik lehetőség a részletes információk megismerésére.  A legutóbbi tájékoztató szerint az általános karbantartási munkák elkészültek, és egyebek között érintették a nagy tornyokat, védőtetőket, a belső vár összes falkoronáját, a külső falszorost, a ciszternát, a falépcsőket, a kápolna padozatát. Folytatódott a fedett gyilokjáró építése a nyugati falszoroson. A korhadt, tönkrement tölgyfagerendákat, korlátokat, ferde támaszokat kibontották, helyükre vasbeton gerendák kerültek. A szétfagyott falkoronát is helyrehozták. A fedett gyilokjáró építésének befejezését az idei évre tervezi az üzemeltető. Ezenkívül mobil színházi nézőteret alakítottak ki a 2005-ben épített vasbeton födémre. Így a 15 évvel ezelőtt elképzelt Sümegi Várszínház tervei megvalósultak. Természetesen a hely a városi rendezvények megtartására is alkalmas.

A látogatók szempontjából legalább olyan fontosak a kiállítások és egyéb kulturális programok, mint a szép, rendezett környezet. A Köves-bástya középső termében a sümegi vár 1664-es török ostroma című óriásmakett és a Magyarország hadtörténete terepasztal-kiállítás várja az érdeklődőket folyamatosan. A kulturális programok között mindenképpen figyelemre méltó a gyermeknapi vártámadás, a lovagi játék, a végvári napok, A sötét középkor, a Török világ Magyarországon, számos egyéb izgalmas és szórakoztató rendezvény mellett. A napokban például nagy  sikerrel rendezték meg a Masters öttusa Eb-t, amelynek - főként a lovas versenyszámok vonatkozásában - keresve sem találhattak volna jobb helyszínt, mint a sümegi vár lábánál lévő rendezett udvar, ahol az akadálypályát kialakították.

A város képviselő-testülete, élén dr. Rédei Zsolt polgármesterrel, az idegenforgalom fejlesztését, erősítését a ki-emelt feladatok között tartja számon. A mostani ciklusprogramban le is fektették, hogy nemcsak a látogatók számát szeretnék növelni, hanem a Sümegen töltött vendégéjszakák számát is. Ehhez a történelmi belváros rehabilitációját minél előbb el kell kezdeni, a vendégeket pedig megfelelően informálni, tájékoztatni, szükség esetén kalauzolni. Távlati terv, de a termálvíz hasznosítása is megjelent a lehetőségek között, legalábbis, ha találnak megfelelő befektetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!