Utazó

2008.11.26. 10:03

A magyar Mikulás falva

Karátsonszállás kun településből lett hevesi summások közreműködésével Nagykarácsony, ahol a magyar Mikulás lakik, s vízkeresztig várja a gyerekeket.

PLT

Nagykarácsony ma még egy kicsiny és eldugott falu a Mezőföld déli szegletében, de ha minden a tervek szerint halad és ügyesen menedzselik a páratlan névvel megáldott községet, akkor nem is olyan sokára Európa egyik központja lehet belőle. 

Legalábbis a tél eleji időszakban és leg-alább a kisgyerekes családok üdülési, kirándulási célpontjait tekintve.

Karátsonszállás neve 1537-től  szerepel egy összeírásban. Tudható, hogy a IV.  Béla királyunk idejében  újonnan behívott kun népesség lakta évszázadokon át. 

A kereszténnyé lett kunok hét székbe szerveződve, szállásokon laktak, s a legeltető-legelőváltó gazdálkodás keretében a nyugat-európai vásárokra szánt marhagulyákat minden évben ősz végén hajtották át  a Dunán az Alföldről, s Előszállás (a Nagykarácsonnyal szomszédos község a mai napig megtartotta kun nevét) környékén legeltették a tél beköszöntéig. 

A marhapásztor kunok karácsonyi ünnepeinek helyszíne pedig már Karácsonyszállás volt: számos, mára kiveszett  pogány népszokás is élt itt a karácsonyi mondakörrel összefonódva, illetve mellette.

A szállásból puszta lett, mégpedig a zirci székhelyű ciszterci apátság uradalma, amelyben az első tanyákat a marhapásztorok, cselédek, summások építették, és ők szerveztek 1929-ben legelőbérleti társulatot. 

A puszta helyén 1952-ben alakult meg a kun ivadékok és eredetileg hevesi summások lakta Nagykarácsony község.

A település egyedülálló nevének kihasználásában a Magyar Posta volt a legfürgébb: 1989 óta létezik szolgáltatásaiban az adventi  Szeretetposta, amelynek keretében a karácsonyi üdvözlőlapokat Nagykarácsonyon keresztül kézbesítik, s a község postahivatalában különleges, alkalmi bélyegzővel látják el. 1992-től kezdve már külön bélyeget is kapnak az adventi küldemények, "Nagykarácsonyon keresztül" felirattal.

A falu kétségtelenül legnevezetesebb épülete a Mikulásház,  bár itt található az ország legnagyobb, s egyetlen egész évben látható betleheme is. A települést ezért többen a magyar Betlehemnek nevezik. 

A Mikulásházat 1995-ben nyitották meg a helyi önkormányzat és a Magyar Mikulás Alapítvány közös szervezésében. Nagy sikerrel: már az első évben kétezer-ötszáz látogató érkezett a mindössze egy hónapig nyitva álló házba. Azóta évente hat-tízezer látogatót fogadnak.

Itt él a magyar Mikulás,  akit a finn Világ Mikulása, finnül Joulupukki egyenesen a nagykövetének nevezett ki! Ő  Szent Miklós (Nikolaosz) kései magyar képviselője, aki nagykarácsonyi házában játékszobával, kézműves-foglalkoztató helyiséggel és számítógépes sarokkal várja kis vendégeit.

A gyerekek és szegények (valamint a tengerészek) védőszentje valóságos személy volt:  a kis-ázsiai Patara városában született 245-ben, dúsgazdag család gyermekeként, ám korán árvaságra jutott. 

Bár nagy vagyont örökölt, a papi hivatást választotta, Myra város püspöke lett. Egész életét a gyerekek tanításának és az emberek megsegítésének szentelte. 

Saját vagyona mellett még az egyházi vagyon jelentős részét is szétosztotta a szegények között, amiért halála (326) után egy időre ki is tagadták az egyházból. A nép Ajándékozó Apának nevezte. 

A magyar Mikulás azonban érthető okokból szerényebben adakozik, bár mindenképpen a javára kell írnunk, hogy minden egyes, hozzá címzett levélre vála-szol. A neki írott levelek címzése a lehető legegyszerűbb: Mikulás, 2425 Nagykarácsony. 

A nagykarácsonyi Mikulásház idén november 8-tól 2009. január 6-ig, vízkereszt napjáig tart nyitva.

A település mesefalut szeretne létesíteni a határában, vidámparkszerű látványosságokkal, állatkerttel, szórakoztató és vendéglátó centrumokkal, wellness-központtal. 

A község mellé tervezett M6-os és M8-as autópályák, a közeli Kisapostag mellett kiépíthető (egyelőre füves) repülőtér, a dunaújvárosi Duna-híd és kikötő, valamint a Budapest Paks vasútvonal közelsége jó megközelítési lehetőségeket kínál. 

A tervek már készen állnak, a falu megszerezte a  szükséges területet és kivonta azt a mezőgazdasági  művelési ágból. Az építkezést uniós pályázatokból finanszírozná a 2003-ban alakult Mikulásfalva Látványfalu Üzemeltető, Hagyományőrző és Természetvédő Közhasznú Társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!