Utazó

2013.03.19. 12:32

A komáromi Monostori erőd rejtekhelyei és Tata barokk csodái

Ha nem túl távoli, igazi tavaszi kirándulóprogramot keresünk, akkor célozzuk meg a Vértes és a Gerecse térségének látnivalóit. Meglepően sok különlegességben, gazdag élményben lesz részünk, ha ellátogatunk a híres Komáromba és Tatára.

Osváth Sarolta

Komáromban természetesen az építészeti és katonai szempontból is remekműnek számító Monostori erőd a fő attrakció, amely a 48-as szabadságharc leverése után, 18501871 közötti épült. Az adatok szerint 2000 kőműves és 10 ezer segédmunkás dolgozott rajta. A Monostori erőd leghatalmasabb épülete a parancsnoki torony, amely a Duna felől is látható: háromszintes falán 78 ágyúlőrés sorakozik, az erődöt csaknem teljesen körülveszi az 1,8 kilométeres, 9 méter mély és 9,5 méter széles sáncárok.

Az egykori katona életét a Várak, erődök, katonák című kiállításon ismerhetjük meg, de számos látványos interak- tív program is erről szól. Ne hagyjuk ki az erődben található  egykori kantin és pékség megtekintését, valamint a lőoktató termet, amelyet az első világháborút követően a magyar honvédség alakított ki. A kizárólag tárlatvezetéssel látogatható terem kora, ritkasága és különleges falfestményei miatt Európában is egyedülálló.

A komáromi Monostori erődben felelevenítik a 184849-es szabadságharc dicsőséges napjait. Fotó: Osváth Sarolta

Tata, a vizek városa  ugyancsak megannyi látnivalót kínál.  A város közepén elterülő Öreg-tó igazi horgász- és vízisport-paradicsom, a gyönyörű barokk épületek kincsei felfedezésre várnak, nem beszélve  a különleges programokról. Az Öreg-tóról tudni illik, hogy mesterséges képződmény, de még a rómaiak alakították ki. Jelenleg ipari hal- tenyésztést folytatnak benne, a halakat ősszel lehalásszák (Ekkor tartják az Öreg-tavi nagy halászat fesztivált.) A nyári időszakban a turisták sétahajón járhatják körbe, miközben kajakok és kenuk, szörfök és vitorlások szelik a vizet. Az Öreg-tónál nincs ki- épített strand, nyáron mégis közkedvelt fürdőhelye a helyieknek.

Akár a víz közepéről is gyönyörködhetünk Zsigmond király renszánsz vízi várában, amelyet pihenés céljából később Mátyás király és neje, Beatrix is előszeretettel keresett fel. A stílust illetően  ezt leszámítva  a városban a barokk uralkodik. A vidék több mint kétszáz éven át az Esterházyak birtoka volt, s minden jelentős épület az általuk felfedezett neves városi főépítészük, Fellentári Fellner Jakab tervei alapján épült. Így például a Szent Kereszt-plébániatemplom és az Esterházy-kastély, amely látogatható.

 

A 1848/49-es szabadságharc idején Komáromban a Klapka vezette 18200 fős védősereg, több mint 300 ágyúval magára maradva felkészült a város és az erőd védelmére. Az osztrákok az erősítésre vártak, eközben a tábornok több sikeres kitörést hajtott végre Pozsonyig, illetve Győrig, jelentős zsákmányt szerezve. A később körülzárt Komárom egy ideig még ellenállt a túlerőnek, végül 1849. szeptember 27-én Klapka feladta a várat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!