Utazó

2016.12.18. 17:45

Uruguay tiszteletbeli konzulja két hazában is otthon van

Dunaújváros - A múlt héten egy baráti meghívásra városunkban járt Uruguay tiszteletbeli konzulja. Ha már erre járt, beszélgettünk vele.

Szabó Szabolcs

Könnyű helyzetben van a Magyarországon is szolgálatot teljesítő Alejandro R. Fernández Katona, Uruguay tiszteletbeli konzulja, aki egy jótékonysági akción vett részt a múlt héten Dunaújvárosban. Lapunknak adott interjúban beszélt még mindig erős miskolci gyökereiről, a legeurópaibbnak mondott latin-amerikai országról és hazája értékeiről is.

Természetesen szóba került még Uruguay legendás futballja és a világ élvonalába tartozó marhatenyésztése is.

Baráti meghívásra érkezett a Segíts az Angyalnak jótékonysági estre Alejandor R. Fernández Katona, aki megígérte, hamarosan ismét érkezik, és alaposabban is megismerkedik majd Dunaújvárossal
Fotó: Ady Géza

- A névjegykártyáján egy magyar családnév is olvasható: Katona. Ráadásul remekül beszél magyarul, mindez aligha a véletlen műve...

- Természetesen nem az. Büszke vagyok a magyar gyökereimre, kettős állampolgár is vagyok. A történet ott kezdődött, hogy a nagyszüleim a trianoni megrázkódtatás után, a kilátástalánság elől menekülve indultak útnak az 1920-as évek első felében, és Uruguayban telepedtek le és megtalálták a számításukat. Miskolcról vándoroltak ki, így számomra is az a második otthon, amelyet gyakran felkeresek.

- Egy jótékonysági akció keretében érkezett Dunaújvárosba, amely hasonlóan Miskolchoz, vaskos ipari gyökerekkel bír. Milyennek látja városunkat?

- Ha tehetem, támogatom a jótékonysági kezdeményezéseket, egy baráti meghívásra érkeztem, sajnos nem volt sok időm érdemben is megismerkedni a várossal, ennek ellenére ez a pár óra is kellemes élményekkel töltött el. 2000 óta vagyok tiszteletbeli konzul, a nagykövetség azonban Bécsben van, onnan teljesítem a szolgálatot, gyakran járok Magyarországon, elhatároztam, ide, a Duna partjára még visszatérek.

- Uruguay messze van. Elsőre talán a remek futballválogatott, a kiváló marhasteakek és a csodálatos tenger juthat eszünk másik hazájáról. Meséljen...

- Valóban, az imént felsoroltak igazi értékeink, ám nem véletlenül mondják sokan: Uruguay a leginkább európai szeglete Latin-Amerikának. Nagyon hangulatos ország, gazdag kulturális élettel, európai hangulatokkal. Én nem találkoztam olyan magyarral, aki ne érezte volna jól magát nálunk. A múlt században Magyarországról sokan kerestek új hazát Uruguayban, Montevideóban ma is van egy komoly és ambiciózus magyar közösség, elismeréssel és támogatással figyelem munkájukat.

A történelemről annyit érdemes megemlíteni, hogy a dél-amerikai terület a spanyol uralom után, 1821-ben Brazília része lett. A Magyarországnál majdnem kétszer nagyobb, de alig 3 millió lakosú dél-amerikai országnak végül sikerült kivívnia függetlenségét. Kibányászható nyersanyaggal nem rendelkezünk, igazi agrárország, amelynek másik fő bevételi forrása a szépen fejlődő turizmus. Nagy öröm számomra, hogy egyre több jönnek Európából, Magyarországról is.

- A térség egyik legkiegyensúlyozottabb országának tartják Uruguayt.

- Ennek számos társadalmi oka van, ám tény, nem mi vagyunk a hírek főszereplői. Jó is ez így. 2002-ben a térséget komoly gazdasági válság sújtotta, ám Uruguaynak sikerült kimásznia, és megőrizni a társadalmi békét. A gazdasági mutatókra sem panaszkodhatunk.

 

A festett madarak folyója

Uruguay - hivatalos neve: Uruguayi Keleti Köztársaság, spanyolul: República Oriental del Uruguay. Neve guaraní nyelven azt jelenti: „a festett madarak folyója”.

Az első európaiak a 16. század elején érkeztek a mai Uruguay területére. A spanyolok és a portugálok is igyekezték gyarmatosítani, végül a spanyolok kerekedtek felül.

Az uruguayiak sok húst esznek. Nemzeti ételeik a parrillada (marhahús-tál), a chivito (tápláló marhahúsos szendvics) és a tésztafélék.Utóbbi a 19. század végi - 20. század eleji jelentős olasz bevándorlásnak köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!