Utazó

2015.02.11. 15:33

Homokos strandok az Adrián (x)

Horvátország tengerpartja közel 1000 kilométer hosszan tart Umagtól egészen Dubrovnikig. Ezen az 1000 kilométeren jórészt sziklás, kavicsos tengerpartokkal találkozunk.

Kevés helyen, de homokos strandok is fellelhetők az Adrián. Még kevesebb helyen, jól kiépített, felszerelt homokos partú strandokat találunk. Jelen cikkünkben a fontosabb adriai homokos strandokat járjuk végig.

Észak-Horvátország, Medulin

Észak-Horvátország egyik legnagyobb természetes homokos öble Pulától 5 kilométerre keletre, Medulinnál található. A városka tulajdonképpen egy jelentéktelen kis halászfalú volt egészen addig, amíg az itteni hatalmas homokos öböl miatt, nem kezdtek el üdülőházakat és szállodakomplexumokat felhúzni. Mára Medulin az egész környék egyik vezető idegenforgalmi csatahajójává nőtte ki magát.

Hogy minek köszönheti ezt az előrelépést? Itt található egy közel másfél kilométer széles, természetes homoktalapzattal rendelkező öböl. Maga a part kicsit kemény, homokos érzést ad, viszont az egész partszakasz rendkívül lassan mélyül. Még egészen kis babát is nyugodtan beleengedhetünk a vízbe, mert annyira lassan mélyül a part, hogy jó pár méteren keresztül biztosan nem fog elsüllyedni. Akár a szemközti szigetekig is át lehet sétálni, annyira sekély itt a tenger.

Kvarner régió, Lopar

Lopar talán a legismertebb horvátországi homokos strand. A Kvarner-öböl kellős közepén elhelyezkedő Rab sziget északi végén fekszik. Ő is mint Medulin, egy aprócska halászfalú volt egészen addig amíg az itt fekvő homokos partszakaszok miatt, el nem kezdték fejleszteni az idegenforgalmi létesítményeket. Számos apartmanház, egy szálloda- és egy kemping-komplexum épült ide hamarosan. A leghíresebb lopári homokos strand, a település keleti végén fekvő Aranypart strand. Ez is mint a medulini, egy közel másfél kilométer hosszú, rendkívül sekély partú öbölben fekszik. Itt is mint medulinnál, egy kis szigetecske zárja le az öböl látképét, melyre akár át is sétálhatunk, annyira sekély a tenger. A sekély tengervíz a nyári kánikulában kellemesen felmelegszik. A parton megannyi éttermet, pizzériát, vásárlási lehetőséget, egy kis vidámparkot és diszkót találunk.

Nem csak ez az egyetlen homokos part található itt. Ha túracipőt veszünk, jól kijelölt turistaútvonalon át tudunk vergődni a félsziget északi partjaira is. Itt további, nagyon lassan mélyülő, homokos öblöket fedezhetünk fel. Arra azonban készüljünk fel, hogy ezeknél a partoknál semmilyen civilizáció nincsen csak a természet, így elegendő ivóvizet, élelmet és árnyékot adó eszközöket vigyünk magunkkal.

Zadar régió, Zaton

Zaton a Zadar régió ékköve. Aki ide készül nyaralni és homokos tengerparton szeretne strandolni, azok szinte mind Zatont választják. Zaton ugyanúgy mint az előző települések, egy pindurka és jelentéktelen halászfalu volt egészen addig, amíg az itteni homokos partok miatt, el nem kezdték kialakítani a helyi turizmust. Zatonnál egy hatalmas, négy csillagos üdülővárost alakítottak ki. Megtalálhatók itt a luxus szállodai szolgáltatások, az igényes apartmanok, a szintén felső kategóriás mobilházak és egy kemping is helyet kapott a komplexum északi felén. Itt Zatonnál is rendkívül lassan mélyül a tenger. Ha gyerekkel vagyunk, a gyerekmedencében is ellehetünk a kicsivel. Van külön játszótér, kis vasút, a hölgyeknek vízi aerobik, a férfiaknak pedig több bár, étterem, pizzéria. Ha nagyon kényelmesek vagyunk, akár egy hétig bent lehetünk a komplexumban. Javasoljuk azonban, hogy a környék látnivalóit keressük fel, például Zadar vagy a szomszédos Nin történelmi óvárosát.

Dalmácia, Biograd

Biograd Dalmácia egy kiemelt városa. Mindig is a környék egyik legerősebb és legtekintélyesebb települése volt. Ma Biograd Dalmácia kiemelt turisztikai paradicsoma. A Biograd-Riviérán több helyen találunk népszerű, vagy kevésbé ismert homokos strandokat. A legismertebb biogradi homokos tengerpart a Soline. Nem lehet eltéveszteni a helyet. Biograd déli határában, a Soline park előtt húzódik. A Soline strand egy mély öböl partján található. A partja lassan mélyül és végig homokos. A parton több kávézót és gyorsbüfét találunk, a tengerben pedig egy felfújható ugrálóvár várja a gyerekeket.

Érdemes autóba ülni, 8 kilométert délre venni az irányt és levezetni Pakostaneéig. Itt a kemping előtt találunk egy homokos strandot. Ez a Riviéra egy kevésbé ismert strandja.

Dalmácia, Omis

Dalmácia legnagyobb homokos strandját a Split-öböl keleti végén található. Az omisi homokos strand egy félszigeten terül el, hatalmas sziklafalak árnyékában. Az egész régióból ide járnak strandolni azok, akiknek már elegük van a sziklás partokból. A strand egy hosszan elnyúló földnyelven található az óváros előtt. A lakóházaknál, illetve a Hotel Plaza oldalában tudunk leparkolni. A strand egész végig egy lassan mélyülő, homokos part. A parton egy cukrászdát és több gyorséttermet találunk. Nyugodtan menjünk el fagyizni egyet míg a kicsik fürödnek, szinte az egész tengerpartra rálátni a cukrászda teraszáról. Mivel nyugati tájolásúak az omisi strandok, így jó hosszan kint lehetünk a parton, sőt akár végig is nézhetjük a naplementét.

Ha részletesebben is meg szeretnénk ismerni az összes horvátországi homokos strandot, itt találunk további információkat: horvatorszaginfo.hu/hirek/horvatorszag-homokos-tengerpartjai

Nemcsak homokos parton

Nemcsak homokos parton lehet kellemeset fürödni. Számos jól kiépített kavicsos és sziklás part található Horvátországban. Ha olyan helyen foglalunk szállást, ahol sziklás tengerpart van, akkor műanyag strandcipőt vigyünk magunkkal, vagy vegyünk egyet a helyszínen, hogy a sziklák peremei ne sértsék fel a lábunkat. Ugyan kicsit kellemetlen néha egy sziklás tengerpart, de az ilyen helyeken a legtisztább a tenger vize.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!