Utazó

2012.11.14. 09:26

Karintia: sport a sípályákon kívül

Ideje félretenni az előítéleteinket: Ausztriában télen nem minden a síelésről szól! Azoknak is érdemes a szomszédba kirándulni, hosszú hétvégére vagy akár téli üdülésre az alpesi országot választani, akik nem tartoznak a síelők táborába. Karintia az idén különösen sok új, izgalmas vagy pihentető téli kikapcsolódási lehetőséget kínál.

Osváth Sarolta

Egyre többen szeretünk aktívan pihenni, átmozgatni a testünket, feltöltődni a friss levegőn. Karintia ehhez ideális helyszín.

Nagy divatja van Európa-szerte például a sífutásnak, a  legnagyobb fektetett nyomtávú sífutópálya Bad Kleinkirchheimben, Karintia második legnagyobb télisport-központjában található, 42 kilométer hosszú és gyönyörű panorámával rendelkezik. Feld am Seeben pedig a Brennsee partján vezet a kitűnő minőségű sífutópálya. Nem kell aggódnunk, ha még csak amatőr vagy kezdő szinten műveljük, figyelnek ránk.


 
Minden kötöttség nélkül  nekivághatunk a téli túrázásnak. Tulajdonképpen bárhol, a Millstatti-tó partján vagy a Nockberge Nemzeti Park lankás hegyhátain indulunk útnak, varázslatos természeti élményekben lesz részünk. Karintiában mindenütt nagyon jól karbantartott téli túraútvonalak találhatók.

Kipróbáltuk és csak ajánlani tudjuk a téli túrázás egy másik, igazán sajátos módját, a "lámatrekinget": miközben a szelíd teherhordó állatok cipelik a holmijankat, mi teljes mértékben a hó borította téli tájra és a varázslatos panorámára koncentrálhatunk.  Bad Kleinkirchheimben pedig még kutyaszánozni is lehet! Ez ugyancsak feledhetetlen élmény: az egész napos program hótalpas túrázással indul a Nockberge hó borította lankáin át. Ezután pihenő következik egy hangulatos alpesi menedékházban, "Friggakóstolással", ami egy kiadós favágóétel, majd jöhet az első próbálkozás a kutyaszánnal. Nem kell megijedni, a kutyák okosak, tudják a dolgukat és képzett hajtók is segítenek a pálya megtételében. A délután gyorsan elszáll, a völgybe stílszerűen  szánkóval  érkezik vissza a kutyaszánozós csapat. A hótalpazásról kell néhány szót ejteni: ha valaki nem tudná, ez a téli közlekedés legősibb formája, ugyanolyan mozgás, mint a gyaloglás, csak  a hótalpakat kell a lábunkra csatolni. A megnagyobbított cipőtalpakat könnyen meg lehet szokni, az előrehaladásban síbotok segítenek. Újabban a síkölcsönzők többségében találunk a méretünknek megfelelő hótalpat is.


 
Igazi téli családi élmény azonban a szánkózás, amihez a jó szánkón és a bukósisakon kívül alig kell más. (Gyerekeknek kötelező a bukósisak!) A pályák mellett mindenütt találunk kölcsönzőt. Jó szívvel ajánlhatjuk a Stubeck bei Gmündben található hat kilométeres Sonnalm szánkópályát, kitűnő érzés végigszáguldani rajta. Különleges élmény az éjszakai szánkózás, a Nassfeld-Hermagor régióban három kivilágított pálya közül válaszhatunk, Bad Kleinkirchheimben a Kaiserburg pálya működik éjszaka, de kivilágított pályán átmehetünk a Gamskogelhüttétől a Katschberghöhére is szánkóval.


 
Aki pedig az aktív téli kikapcsolódás címén korcsolyázni is szeretne, a Weissenseehez igyekezzen. A tó tükörsimára szokott befagyni, aztán egy egész csapat jégmester gondoskodik a 6,5 négyzetkilométeres jégfelület minőségéről. Ez Európa legnagyobb természetes jégpályája, itt rendezik Ausztria egyetlen jéggolfbajnokságát is.

 

 

 

Hótalpakon érdemes kirándulást tenni a Hohe Tauern Nemzeti Park területére, a felfedezéséhez vegyük igénybe a park őreinek segítségét. Ha szerencsénk van, zergéket, szarvasokat vagy szakállas saskeselyűt is láthatunk. Aki komolyabb kihívásokra vágyik, sítúrára indulhat a Faschauner Eckre vagy a Hochalmspitzre.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!