Utazó

2010.10.20. 07:52

Tóra néző csendespihenő

A legkedveltebb üdülőhely címet az idén Fejér megyében Sukoró település érdemelte ki a nyaralók szavazatai alapján. Aki jövő évi nyaralását tervezgeti, fontolóra veheti, érdemes ellátogatnia arrafelé.

PLT

A Fejér megyei falut az utóbbi időkben nem panorámája, nyugodt, csendes környezete tette híressé, de értékeiből nem vont le semmit a  körötte zajló csata. Egy biztos, aki Sukorót szeretné választani nyaralása, pihenése helyéül, az jól dönt. A Budapesttől, a megyeszékhelytől, Székesfehérvártól alig ugrásnyira fekvő  település a Velencei-tó északi oldalán, a Velencei-hegység gránitsziklái közt csendespihenőre, kirándulásra, poharazgatásra, esti szalonnasütésre kínál rengeteg lehetőséget.

Gépkocsival, busszal  könnyen elérhető, bár az igaz, a vonatot választó turisták dolga nehezebb, de számukra sem lehetetlen az odajutás. A tó déli oldalán leszállva a vonatról, át lehet hajókázni a tavon, és egy kis sétával máris elérhető a pákozd-sukorói arborétum. A 96 hektáros területen a séta garantált, de aki kissé magasabbról szeretné megszemlélni a vidéket, felmászhat a nemrégiben felújított kilátóra, mert amit nyújt, a táj  látványa, kihagyhatatlan.

Az arborétum a 250 féle pompás fa, a sokféle cserje, bokor mellett kínál egy állandó kiállítást, ahol a vidék növény-  és állattana ismerhető meg. Az épület tetőterében megelevenedik a Velencei-tó régi arca, az egykor halászatból élők használati eszközei, a fotókon maguk a tó nádterméséből, a halászatból élők is felfedezhetők. Az arborétum az utóbbi időben a környékbeli családok, iskolák, óvodák kedvelt kirándulóhelye. A természetes anyagokból készült kalandjátszótér  a falu közepén nem csupán a gyerekeket, de a felnőtteket is játékra csábítja. A pihenőhelyen, ahol egy kis belső tavat is találunk, tűzgyújtásra alakítottak ki területet,  főzni is lehet, és a szabadban kulturált körülmények közt elfogyasztani az ebédet.

Sukoró egyik legfőbb értéke a Szilvás-soron ma még megcsodálható néhány régi ház, amelyek őrzik a népi építészet emlékeit. Szerencsére több épületet új lakói, hétvégi látogatói felújítottak, maradásra bírva ezzel a nádtetőt, az alatta megbúvó hófehér házat parányi ablakaival, a tornácon nyaranta bőséges virágözönt ontó hagyományos és futómuskátlikat. Aki a néprajzi házban kiállított tárgyakat is látni szeretné, jobban jár, ha előtte telefonon érdeklődik a megyei múzeumoknál a nyitva tartás iránt.

A nyaralók, ha esetleg a szomszédos Velence város felől érkeznek, tegyenek egy kis kitérőt, mielőtt elfoglalják a fizető szálláshelyeket. Érdemes felsétálni, kigyalogolni a katolikus templomhoz, ahonnan - de nem ez az egyetlen hely a faluban - csodálatos kilátás nyílik hazánk második legnagyobb tavára, a Velencei-tóra. Innen is, de némelyik lakóház, nyaraló teraszáról szinte az egész tavat belátni, az úszó nádszigeteket, a sétahajót, amint utasaival kerülgeti a horgászok törzshelyeit. Egy jó távcsővel becserkészhetjük a vitorlásokban ülőket, a déli parton fürdőzőket. A templom elé ősszel felkucorodnak a velencei-tavi festőverseny amatőr és profi művészei, vásznaikon tovább él a búcsúzó nyár, a  közelgő ősz, a madarak, a horgászok hada.

A sukorói táj szerves részei az ingókövek, a gránit pusztulásának érdekes formájú kövei, a források, de ezekhez már bakancs kell, nem elég a sétacipő. A természeti értékek megtapasztalása után akár a történelmi időkben is kalandozhatnak a nyaralók, az üdülők. A település fölé magasodik  egy másik templom, a református,  amely történelmi idők nagy tanúja volt. Az 1848/49-es szabadságharc idején a pákozd-sukorói csata  vezetői az épületben tartottak haditanácsot. A magas rangú katonák közt ott volt Görgey Artúr őrnagy, gróf Batthyány Lajos miniszterelnök,  Móga János tábornok, nevüket ma is tábla őrzi egykori ülőhelyükön a padsorokban. 

A téli csendespihenő, a korcsolyázás a befagyott tavon is élmény, nyaranta viszont kissé hangosabb szórakozásra vágyik az ember. A velencei-tavi nyári játékok, a focipályán megrendezett táncfesztivál, a lovardák, a tó átúszása mind arra csábítják a nyaralót, hogy szívesen időzzön a környéken, ahonnan bejárható akár a közeli Bence-hegy, át lehet menni az agárdi vagy a velencei termálfürdőbe, de ki lehet választani azokat a nyári időpontokat, amelyek koncerteket, fesztiválokat kínálnak a nyugodt pihenés mellé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!