Utazó

2010.08.04. 07:07

Zempléni kultúrünnep

Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település gyönyörű műemlékei és szabadtéri helyszínei a hét végétől ismét benépesülnek. Megkezdődik a híres, immár két héten át tartó Zempléni fesztivál, amelyen rangos komolyzenei koncerteket, színházi, táncos és jazzesteket, kiállításokat élvezhetnek a helyiek és az odalátogató közönség.

PLT

A nyári fesztiválok közül is kiemelkedik az immár tizennyolc éves Zempléni fesztivál, amely nemcsak az egyik legnagyobb az ilyen rendezvények sorában, hanem mert két héten át tényleg komplex élvezetet kínál, egyszerre tobzódhatunk a kulturális, a turisztikai és gasztronómiai élményekben. Nem véletlen, hogy tavaly a kiváló minősítésű művészeti fesztivál kategóriába sorolták.

Amúgy pedig ne gondoljuk, hogy a Zempléni fesztiválra elég egyszer elmenni, aztán kipipálhatjuk, megvolt ez is, többé nem érdekes. Velünk legalábbis pont fordítva történt! Tavaly egy hétvégét szántunk a Zemplénfesztre, és olyan nagyszerűen éreztük magunkat, hogy az idén újra készülünk.  A Zempléni fesztivál különleges vonzereje alighanem az, hogy a felvonultatott kulturális műfajok rendkívül sokszínűek, és hogy az Észak-Magyarország régió legszebb helyein zajlik.

Elég csak annyit mondani, hogy a rendezvények zömének Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs ad otthont, de számos más, kisebb zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein is zajlanak a rangos komolyzenei koncertek, a színházi, a táncos és jazzestek, a kiállítások. De a látogatók eljuthatnak a legeldugottabb falvakba is, lehet kirándulni az észak-magyarországi várakba, megpihenni egy hangulatos vadászházban, felfedezni a kincseket rejtő régi kis templomokat és belefeledkezni a fesztiválhoz kapcsolódó települések hagyományainak, szokásainak megismerésébe.

A fesztivál több mint húsz helyszínét és programjait lehetetlen felsorolni, a Disznókő szőlőbirtok traktorgarázsától a Füzérradványi Károlyi-kastélyig, a hollóházi Porcelánmúzeumtól az olaszliszkai katolikus templomig mindenütt történik valami ez alatt a két hét alatt. Felvonul szinte az egész magyar művészeti élet, a hazai kiválóságok mellett azonban számos külföldi vendégegyüttes és szólista is fellép.

A fő programoknak a fesztivál hagyományos helyszínei adnak otthont, így például a Zempléni fesztivál nyitóhangversenye augusztus 7-én a sárospataki Rákóczi-vár udvarán lesz, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a világhírű hegedűművész, Shlomo Mintz közreműködésével. Ugyanitt augusztus 14-én Verdi Requiemje csendül fel, szintén a Budafoki Dohnányi Zenekar tolmácsolásában. De például ez utóbbi mégsem olyan produkció, amit bárhol máshol is láthatnánk-hallhatnánk, hiszen itt helyi kórusok is szerepelnek a World Festival Choir, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság mellett.

Aki már ezen a hétvégén kedvet érez, hogy felkerekedjen, érdemes úgy érkeznie, hogy jusson idő a sárospataki Rákóczi-vár, valamint a múzeumban egy különleges, A fejedelem diplomatájától a XX. századi egyetemi tanárig című időszaki kiállítás megtekintésére, amely a Bethlen család történelmi szerepét mutatja be.

Aztán irány Tokaj és Szerencs, egy nap ugyan kevés, de annyit legalább szánjunk rájuk. Tegyünk egy alapos sétát, esetleg idegenvezető segítségével, érdemes megismerkedni mindkét város nevezetességeivel, történetével. Tokajról például hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy kizárólag a borról szól. Ez így nem egészen igaz, a város történelme ugyan összefonódik a borkultúra fejlődésével, de ezen kívül és ehhez kapcsolódva nagyon sok izgalmas fejezetet tartalmaz. Az egykor erőt sugárzó tokaji Rákóczi-várra ma már csak egy várfal emlékeztet, de a régészeti feltárásoknak köszönhetően sok mindent megtudhatunk arról, mi zajlott egykoron a falai között. Természetesen nem hagyható ki a tokaji borkóstolás, ehhez gasztronómiai alapozásról is gondoskodnak a vendéglátók.

A színházi élményre vágyók számára szép estét kínál augusztus 10-én a veszprémi Pannon Várszínház Seress Rezső életéről szóló, nagy sikerű, Szomorú vasárnap című zenés előadása. Sátoraljaújhelyen pedig operett lesz, a Kecskeméti Katona József Színház előadásában a Lili bárónő operettet láthatják az érdeklődők.

Koncertekből pedig szinte minden napra jut legalább egy augusztus 21-ig, a fesztivál zárásáig.  Augusztus 8-án az idén is megrendezik - a legjobb együttesek közreműködésével - a Zemplén Dixieland Blues- és Jazznapot, Szerencsen a Benkó Dixieland Band ad koncertet, a Charlie Band a tokaji színházban lép fel, és szinte sorolni sem lehet, ki mindenki muzsikál még. Többek között a Kaláka együttes és a Chameleon Big Band, fellép Szulák Andrea, Tokajban éjszakai koncerten hallhatjuk a Szakcsi Gipsy Jazz-Roby Lakatos formációt.

És lesznek kiránduló koncertek, gyermekprogramok, gasztronómiai estek Erdőhorvátitól Füzérradványig, Hollóházától Tolcsváig. A fesztivált a hagyományokhoz híven a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye zárja a sárospataki református templomban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!