Utazó

2010.06.23. 08:35

Nyári kaland Egerben

Dobó István és az egri várvédők hőstettének, no és nem utolsósorban Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének köszönhetően Magyarország vidéki várai és vármúzeumai közül majdnem biztosan az egri szinte a legismertebb. A híres műemlék azonban nemcsak afféle kötelező kör: az egyszeri turista bizony egyik ámulatból a másikba esik, mert annyiféle kiállítás, érdekes látnivaló és program fogadja, különösen a Végvári vigasságok idején.

PLT

Ha megtehetjük, időzítsük az egri kirándulást július közepére, amikor is belecsöppenhetünk a Végvári vigasságokba, s részünk lehet abban, ahogy az Egri Vitézlő Oskola "növendékei" szinte megállás nélkül csörgetik a kardjukat a sokat látott falak között. Július 15-25. között immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a történelmi fesztivált, amely feleleveníti azokat a régmúlt időket - Szent István korától a Rákóczi-szabadságharcig -, amikor az egri vár országos jelentőségű végvár volt.

Igyekezzünk kifogni a leglátványosabb produkciókat, a középkort és a végvári harcokat idéző haditornákat: a gótikus palota udvarán rendezett bemutatókon a jelmezes csoportok szinte valamennyi hagyományos fegyvernemben összemérik tudásukat, a kard- és szablyavívástól a hajítófegyvereken át az íjászatig. Az ódon falakon várőrség posztol, az őrségváltást ágyú-lövés kíséri. A zene és a tánc szintén elengedhetetlen kellékei a történelmi hangulatnak: hastáncos lányok és reneszánsz muzsikát játszó együttesek szórakoztatják a közönséget.

Mindeközben Eger belvárosában sem unalmas az élet, a Dobó tér ugyanis pezsgő, középkori piactérré változik. Kézművesek, mutatványosok, regösök és komédiások, gólyalábasok és csepűrágók repítenek vissza az időben. A lacikonyhákban ínycsiklandó pecsenyék sülnek, s ne hagyjuk ki a hozzájuk nagyon illő, remek egri borok kortyolgatását.

A sok színes program mellett azonban érdemes bekukkantani a várban lévő kiállításokra, a termek pihentető csendje és hűvöse még jól is jön a zajos, vidám forgatag után. A vártörténetet bemutató állandó tárlatot a gótikus palota emeletén találjuk, a kőtárban megcsodálhatjuk az elpusztult középkori székesegyházak maradványait, a hősök termében pedig Dobó István márvány síremlékét.

Ne hagyjuk ki az Egri Képtárat, különleges kincseket rejt, gazdag anyagát az egyházmegye főméltóságai alapozták meg. A képtár melletti lépcső a 16. századi Nagypincébe vezet, ahol a Kivégzés, tortúra, megszégyenítés a régi Magyarországon című kiállításon a középkori büntetési nemek fantáziadús tárháza tárul elénk. Borzonghatunk egy jót. 

A kazamaták, a vár föld alatti erődrendszerének felfedezése - emlékszünk az Egri csillagok izgalmaira, ugye? - igazi kaland. A várfalakkal párhuzamosan épült alagutak átjárást biztosítottak a bástyák között, illetve aknafigyelésre is használták a folyosókat. A különleges túra során egyebek között azt is megtudhatjuk, hogy milyen volt a Bornemissza Gergely által szerkesztett tüzes kerék: rekonstruált mása az egykori külső vár felé eső - ma elfalazott - átjáró, a Setét-kapu előtt áll. Aki még tovább szeretné fokozni az élményt, az nevezzen be a fáklyás kazamatalátogatásra.

Júliusban és augusztusban minden csütörtökön, pénteken és szombaton 20 és 21 órakor indulnak a csoportok. Ilyenkor működésbe hozzák a tüzes kereket is, jó kis füsttel és nagy durrogással, mi több, a Zay Ferenc várkapitány által 1550-ben öntött ágyú másolatát is elsütik a földszinti ágyúteremben.

Ma már szinte nincs is magyarországi vár panoptikum nélkül, s nincs ez másképp Egerben sem. A Földbástyában berendezett Egri csillagok panoptikumban a híres regény főszereplőinek életnagyságú viaszfigurái "köszöntik" a látogatót. Láthatjuk Cecey Évát, Dobó Istvánt és Jumurdzsákot, az egyik oldalfalnál Tinódi Lantos Sebestyént, sőt magát Gárdonyit, az írót is. Az alsó szinten kovács dolgozik a  műhelyében, a harmadik helyiségben pedig Szulejmán szultánt és Török Bálintot pillantjuk meg.

A gótikus palota nyugati végénél, egy 15. századi régi pincében éremverde működik, oda is érdemes benézni, régi pénzekben gyönyörködhetünk az ókortól napjainkig. A panoptikum és ez utóbbi magánkiállítás, ide külön belépőjegyet kell váltanunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!