Utazó

2009.06.03. 11:55

Tihany mindenért kárpótol

Tihanyról azt tartják, Magyarország gyöngyszeme. De vajon miért? Milyen vonzerő rejlik a Tihanyi-félszigetben, amely miatt eszünkbe nem jut sóvárogni a francia Riviéra után, az olasz temperamentumot hiányolni, a mediterrán színekre vágyni vagy irigykedni az osztrák hegyek miatt?

PLT

Mindenki ismeri Tihanyt. Még a zajos fővárosból vagy egy határ menti kis faluból kimozdulni nem vágyó magyar lakos is talán egyszer eljutott Magyarország első tájvédelmi körzetté nyilvánított vidékére. De vajon miért szeretünk bele elsőre, és miért ejt minket rabul örökre? Gyerekkoromban a vállamra csapott törülközővel és derekamra biggyesztett úszógumival sétáltunk a földutakon, olykor az erdőn keresztül egészen a somosi és a sajkodi partig. Gépi fagyit nyaltunk a kompkikötőben és bambit szürcsöltünk a strandi büfében. Kempingbringával, mezítláb tekertünk a balatoni úton, ahol csak Trabant előzött meg bennünket. Az emlékeim semmit sem koptak azóta, Tihany pedig egyre varázslatosabb lett.

A különleges felszíni képződményeit, a gazdag növény- és az állatvilágát érintetlenül hagyva őrizték meg a Tihanyi-félsziget jellegzetes tájképét. A történelmi és a kulturális emlékek bemutatása mellett a tihanyi hagyományok is turistacsalogató programnak bizonyulnak. Immár hatodik alkalommal, idén június 20-án rendezik meg a Belső-tó partján a tihanyi levendulafesztivált. Nyár elején az Apáti-hegy déli lankái lila ruhába öltöznek és a nyugtató hatású fűszer illata több mint százhektárnyi területet borít be. A környék szubmediterrán klímája kellemes otthont biztosít a növénynek. 

A fesztivál célja, hogy szórakoztató formában, ismeretterjesztő jelleggel, szakemberek segítségével elkalauzolják az érdeklőket a levendula "világába". Népművészeti kirakodóvásár és kézműves mesterségeket bemutató érdekességek is várják az ide látogatókat. Egy kellemes séta elmaradhatatlan "kelléke" a nyári programnak. Takaros családi házak muskátli- és rózsakertjei sorjáznak egymás után, amelyeket olykor egy-egy magyar képzőművészeti portékát kínáló szuvenírbolt szakít meg.

A tihanyi visszhanghoz vezető Pisky-sétányon már messziről magasodik az apátság két tornya, amely 1752 óta a félsziget jelképe. A közeli balatoni strandokról tiszta időben lelkesen fürkészhetjük az ismert templomtornyokat, amelyek a vitorlázóknak akár iránytűként is szolgálhatnak. Az apátságot I. András király maga és családja számára temetkezőhelyként építtette. Mellette bencések által működtetett kolostor is létesült. 

A tihanyi apátság előtt kirakott macskaköves útról nyílik egy félreeső kis teraszos kert. Itt érdemes megállni és visszatekinteni egy pillanatra. A távoli dombok között elterülő érintetlen, zöld rengeteg és a Belső-tó vidéke csodálatosan ragyog a nyári napfényben. A látványt nem töri meg egy autókkal zsúfolt sztráda vagy egy bevásárlóközpont. Sehol egy panel, de még egy modern társasháznak sem jutott hely a népszerű faluban. Bár az apátsághoz vezető úton nyüzsögnek a turisták és lendületesen kaptatnak fel a lépcsőn, de a messzeségbe révedezve olyan halknak tűnik minden. 

A vörös színbe öltöztetett Paprikaház falára kiakasztott, egymásra felfűzött magyar paprika látványa csalogatja a templomhoz igyekvőket. Számos kontinensről érkező kíváncsiskodó siet a nevezetességhez, és útközben vég nélkül kattintgatnak és filmeznek. Japán és kínai turisták arcukon maradt szüntelen, kedves mosollyal fejezik ki a boldogságukat. Minden bizonnyal jól sikerült az úti cél kiválasztása. De azon tűnődöm, vajon ezek a tengerentúli idegenek hogyan kerültek éppen ebbe az alig 1400 lakosú magyarországi faluba. Tényleg otthon ülve lapozgatták a kétezer oldalas európai útikönyvet, ráböktek a Tihanyi-félszigetről készült miniatűr felvételre, majd elolvasták az egy mondatba préselt tudnivalót, és felkiáltottak: ide biztos elmegyünk! Aligha hinném. 

Ha a sűrű programjukba belefér szép hazánk is, akkor Tihany az első számú, kihagyhatatlan látnivalók között szerepel Magyarország térképén. Ehhez egyetlen kétség sem fér, bármerre bóklászunk a balatoni tájon. Nem szükséges a francia Riviéra után sóvárogni, az osztrák hegyek miatt irigykedni, a mediterrán színekre vágyni vagy az olasz temperamentumot hiányolni. Tihany mindenért kárpótol.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!