Utazó

2009.03.04. 08:52

Sziklába vájt sírok városa

Ha Jordániában jársz, ne hagyd ki Petrát - olvastam egyik utazási irodánk személyes hangvételű kínálatában. A figyelemfelkeltéstől függetlenül egyik úti célom volt ellátogatni ebbe a különös, elhagyott sziklavárosba, mely a Holt-tengertől mintegy 100 kilométerre délre, sziklafalaktól bezárt völgyben fekszik.

PLT

Utazásnak októbert választottam, mivel európai turista számára már elviselhetőbb a hőség, mert "csak" 30-35 Celsius-fokos a nappali hőmérséklet. Felkészülvén a melegre a gyalogútra vásároltam dobozos sört, ami nem volt egyszerű dolog, mert csak úgynevezett valutás, vámmentes helyen lehet hozzájutni, meglehetősen borsos áron. Mindezt azért említem meg, mert ahogy elővettem üdítő italomat, egy helybéli, öszvérfogatos erőszakos beduin nem tágítván mellőlem elkunyerálta a sörömet. Megszántam és odaadtam neki. Ezután ért a meglepetés: a sört kibontván nem saját szomjúságát oltotta, hanem állatát itatta meg. Később tudtam csak meg, hogy a moszlim lakosság egyáltalán nem fogyaszt szeszes italt. 

A jordán sivatag csaknem járhatatlan hegyláncának szikláiba vésett Petra ma is csak gyalogszerrel vagy lóháton közelíthető meg. Az Elfi falu közelében található Mózes völgyéből Petrába vezető ösvény helyenként alig több mint egy méter széles, sötét szorossá szűkül. Csaknem 1,5 kilométeren át kanyarog a hegyekben, miközben hatalmas sziklák tornyosulnak a lent haladó turisták fölé. A szoros aztán váratlanul véget ér, a félhomályból a napfényre érve a látogató máris megpillantja Petra legpompásabb építményét, a ragyogó sötétvörös sziklatemplomot, amelyet az utókor látogatói Kincstárnak kereszteltek el.

Petra egykori lakói egy rendkívüli kézügyességgel megáldott nomád pásztornép, a nabateusok. Ők tették Petrát több mint 2000 évvel ezelőtt birodalmuk fővárosává. Saját építészeti stílust hoztak létre, egyedülállóan finom fazekasságot, és fővárosuk fennmaradásához elengedhetetlen mesterséges csatornarendszert. Az ősi kereskedőutak találkozási pontján fekvő Petrát folyamatosan felkeresték a Földközi-tenger mellékének országaiból - Egyiptomból, Szíriából, Arábiából árut szállító kereskedők, így gazdagodtak meg és virágoztatták fel a várost.
Fejlődésük csúcsát a Krisztus születését megelőző és követő századokban érték el, amikor is  városuk lakossága körülbelül 20 ezer főt tett ki. Időről időre meg kellett védeniük magukat a rómaiak támadásától, végül Krisztus után 106-ban a Római Birodalom provinciája lett. Amikor a 4. században a keresztény Bizánci Birodalomhoz csatolták, a nabateus urnasírt templommá alakították és a város püspöki székhely lett. A 7. században győzedelmeskedett az iszlám vallás, Petra moszlim kori sorsáról azonban hallgat a történetírás.

A város újrafelfedezését Johann Ludwig Burckhardt angol-svájci felfedezőnek köszönheti a világ. Ő volt az első európai, aki - szigorú vallási vizsgát követően, moszlim öltözetben - beléphetett Mekkába és Medinába. Utazásai közben hallott a sivatag sziklái között rejtőző, megközelíthetetlen, titokzatos városról, amely Áron sírja közelében terül el. Ekkor azzal az ürüggyel, hogy kecskét akar áldozni Izrael első papjának oltárán, megkért két beduint, hogy kísérjék el a sírhoz. Így jutott el 1812-ben Petrába, ahol arab öltözékét kihasználva titokban rajzokat és feljegyzéseket készített. Vezetőit hiába faggatta, mindössze annyit voltak hajlandók elárulni az ősi településről, hogy a fáraók városa volt - mivel féltek, hogy Burckhardt rátalál a beduin szájhagyomány szerint itt elrejtett kincsre. A kecskeáldozat után sietősen távozott, majd megosztotta világra szóló felfedezését másokkal is. Amint elterjedtek a rajzok és a felfedező által összegyűjtött információk, a sziklából faragott várost megrohanták a nyugati látogatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!