Utazó

2009.01.21. 07:54

A modern Woodstock

Utánajártunk, vajon mi lehet az oka Berlin minden európai várost maga mögé utasító, megállíthatatlan népszerűségének. Milyen titkos varázserővel bír, amely évről évre turisták millióit csalogatja a német metropolisba. A modern város szépsége éppen a változatosságban és a folyamatos megújulásában rejlik.

PLT

Húsz évvel ezelőtt, 1989. november 9-én újraegyesítették a második világháborúban vesztes Németországot. A keleti területeken lepusztult betontömbök és kietlen utcák sorjáztak árván, egymás után. A felzárkóztatási - meglehetősen költséges - programnak köszönhetően csodával határos módon éledt újjá és olvadt egységbe a német főváros. Az egykori különbségeket már csak nagyítóval lehetne megtalálni. Az örök történelmi mementóból, a Kelet- és Nyugat-Berlint elválasztó falból csupán megmaradt tégladarabok emlékeztetnek a nehéz időkre.

A kettéosztott társadalom, felébredve a lidércnyomásból, addig soha nem tapasztalt, s mai napig szűnni nem akaró változáson ment keresztül. A viszontagságos éveket megélt keleti lakosok nyugatra szomszédoltak, és közülük kétmillióan soha többé nem mentek haza ellenőrizni az otthoni teendőket. Azonban a keleti területek nem maradtak magukra, benépesültek az egykor lepukkant negyedek és újjászerveződött az egész város. Sehol nincsenek ma már egyforma utcák vagy azonos homlokzatú monstrumok.

A fővárost többféleképpen tervezték újra. Az ötletek és azok megvalósításai kivétel nélkül valósággá váltak. Minden évben csinosodik, alakul a ma 3,5 millió lakosú metropolis arculata. A városmag nem egyetlen tér köré csoportosul, ahol az összes valamit is magára adó étterem és pub milliókért kínálja a pár decis sört vagy a currys virslit a tudatlan turistának, hanem a negyedekre osztott terület minden szegletében pezseg az élet. A berliniek nem az olasz kávéházi hangulatot koppintják le, hanem a saját világukat valósítják meg. A hagyományokat folyamatosan újraértékelik és átalakítják. 

Berlin a kortárs kultúra Mekkája és a fiatalok művészi önmegvalósításának otthona. A Kunsthaus Tachels neves galéria valójában egy romház, ahol fiatal művészek alkotnak, miközben ők maguk is egy kiállítás részei. A műteremben a világ bármely tájáról érkező művész(palánta) bérleti díj fizetése nélkül festheti ki önmagából érzéseit, azonban az alkotás menetét bárki szemügyre veheti. A turisták kedvelt célpontja ez, hiszen a festők szókimondó, merész felfogásban mutatják be a világot, és ecsetvonásaikon keresztül ismerhetjük meg nézetüket.  A házban kávézók, sörözők egész sora nyitotta meg kapuit.

A Kreuzberg városrész árkádos utcáiban és galériáiban is számtalan provokatív, elgondolkodtató, olykor polgárpukkasztó modern kori alkotásra lehetünk figyelmesek. A berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából számos rendezvénynek ad helyet a német főváros. A páratlan kulturális programok mellett az idei atlétikai világbajnokságnak is házigazdája lesz az ezerarcú tartományi székhely. Valószínű, hogy az esős vagy havas február sem lesz akadálya a nemsokára kezdődő 59. nemzetközi filmünnepnek, amelyen a négyszáz film premierjének bármelyikére válthatunk jegyet. A szakmai berkekben rangos program a nagyközönséget is vonzó eseménnyé nőtte ki magát.

Ha az estélyi ruhánk éppen az otthoni szekrényben maradt, hát sebaj! Térképpel a kezünkben vegyük nyakunkba a várost, és feltétlenül tegyünk látogatást a kötelező nevezetességek valamelyikében. Legalább egyszer látni kell: a Checkpoint Charlie-t, a Reichstagot, a berlini dómot vagy a 12 dór oszlopú Brandenburgi kaput. Több mint 170 múzeum és 420 galéria között válogathatunk. Ez a teljesség igénye nélküli felsorolás, amolyan ízelítő egy 21. századi Woodstockba, az Európa fővárosának nevezett metropolisba, amelyben a részleteket az útikönyvekre, illetve a kíváncsi felfedezőre hagyjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!