Utazó

2008.05.07. 07:53

Virágba borul az Őrség

Tizenöt esztendeje minden pünkösdkor megrendezi az Őri Alapítvány a négynapos összművészeti fesztivált, a Virágzás napjait az Őrségben. Az idei kerek évforduló lesz, május 9-12. között várják az érdeklődőket Őriszentpéterre.

PLT

A rendezvény küldetését a következő jelmondat írja le a legtömörebben: Emberi találkozó a művészetek fényénél. A rendezvény történetéről röviden: az effajta emberi találkozó ideája nem volt teljesen példa és előzmény nélküli. Mintául az Idriart elnevezésű nemzetközi kezdeményezés szolgált, amely az 1980-as évek első felében három alkalommal valósult meg Budapesten. A világot átívelő fesztiválsorozat elindítója Miha Pogacnik szlovénamerikai hegedűművész volt, aki mellett jelentős szerepet játszott Georg Kühlewind (dr. Székely György), Michael Ende író, Jürgen Schriefer zeneszerző, zenetudós és egy sor akkori kiváló zenész, képző- és előadóművész. 

A Virágzás napjainak későbbi létrehozói ott szereztek közvetlen tapasztalatot arról, hogy a művészet és a tanítás egymást erősítik oly módon, hogy az első megteremti és fenntartja a befogadó közeget, amelyben az értés megvalósul. Ennek jegyében jött létre 1993-ban az Őri Alapítvány, és tűzte ki célul egyfajta szellemi impulzus közvetítését azon a szűzföldön, aminek a másfél évtizeddel ezelőtti Őrség számított. A Virágzás napjait létrehozó koncepció az elmúlt 15 évben alapvetően nem változott. Az elfogulatlan szemlélő tapasztalhatja, hogy a mai világban rohamosan csökken azoknak a helyeknek a száma, ahol még nincs minden elrontva. 

Az Őrség természeti és szellemi kondícióit tekintve ilyen helynek ígérkezett a Virágzás napjai születése idején. Ha a rendezvény szervezői a környezet védelméről beszélnek, úgy a természeti és a szellemi környezetre egyaránt gondolnak. Az alapítók az Őri Alapítvány létrehozásakor úgy vélték, hogy a külső értékek védelméhez a belső értékek gyarapításán keresztül vezet az út. 

Ennek eszközéül választották a Virágzás napjait 1993-ban. A fesztivál évente ismétlődik és kötött időtartamú, péntektől hétfőig tart. Ezen belül a program lineáris és folyamatos, az étkezések is közösen zajlanak, ami a befogadói közeg töretlen fennmaradását szolgálja. A találkozót minden évben pünkösdkor tartják bár a Virágzás napjai nem kötődik közvetlenül az egyházi ünnephez. Az ünnep maga az együttlét, a pünkösdi történet megújítása keresve hozzá azt a módot, ahogy a hajdani résztvevők egy akarattal együtt valának.

A különböző műfajú művészeti produkciók mellett egyenlő hangsúllyal szerepelnek a programban a gondolatkeltő, közvetlen tudástartalmat hordozó és közvetítő előadások. A művészeti programok kiválasztásánál minden elképzelhető műfaj szóba jöhet. Egyetlen kritérium: a minőség és a katarzisra való képesség. Ugyanakkor rendszeresen bemutatkozhatnak a fiatal tehetségek  már kisgyermekkortól kezdve, így a születőben lévő művészek pótolhatatlan tapasztalatot szerezhetnek itt azáltal, hogy érett mesterek közelségében, értő és figyelmes közönség előtt lépnek pódiumra.

Az eszmeiség és a magas művészet szolgálata terméketlen marad, ha húsz centivel megáll a föld felett és nem tud gyökeret ereszteni. A Virágzás napjai összeköt és kiegyenlít kulturális különbözőségeket. A rendezők számára  ugyanolyan fontos a Virágzás barátainak a megtartása, akik távoli, visszatérő vendégei a fesztiválnak, mint azoknak a helyben élő embereknek a megnyerése, akik bizalmatlanok az ismeretlen értékekkel szemben. Jelzésértékű, hogy a fesztivál záróeseménye minden év pünkösdhétfőjén a szalafői Pityerszeren zajlik, a falumúzeum területén. Ez egyfajta képletes földet érés: oldott népünnepély, ahol a családi és kézműves-programokban, játékokban a helyi, hagyományos értékek is megjelennek.

A fesztivál központja az őriszentpéteri Őrségi Teleházban van, a rendezvénynek többek között a pajtaszínház és  a malom ad helyet. A tizenötödik Virágzás napjainak programkínálatából: pénteken este hét órakor az őriszentpéteri pajtaszínházban Schubert dalaival nyílik meg a fesztivál, majd Csákányi Eszter előadói estjére várják az érdeklődőket. Szombaton a látogatók barangolhatnak a metafizika világában és Dúl Antal teológus előadását is meghallgathatják. A bajánsenyei református templomban országgyűlési képviselők énekelnek együtt. Este Sülyi Péter dokumentumfilmjét tekinthetik meg a Virágzás barátai. Vasárnap Magyarföldről kerékpáros teljesítménytúra indul. A magyarföldi pajtában gyerekek mondanak mesét. Lator László költő Lessing Bölcs Náthánjáról beszél, a művet este az őriszentpéteri pajtaszínházban meg is hallgathatja a közönség színházi felolvasóest keretében.  Herczku Ági és Nikola Parov szerelmes dalokat játszik. Délután az őriszentpéteri református templom pünkösdi koncertnek ad helyet. Hétfőn túrával kezdődik a program, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kalauzolásában Szalafőt ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők, majd a pankaszi iskolások és a bajánsenyei színjátszók előadását nézheti meg a közönség. Huzella Péter a gyerekeket várja műsorára.

Összegezve: lesz zeneszó, koncert, kiállítás, film, színházi est, előadás és testmozgás is az idei Virágzás napjain.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!