Tudomány

2017.05.10. 14:00

A jövő nemzedéke csak így élheti túl

A fenntarthatósági követelmények lassan beszivárognak életünkbe: munkahelyeinkre, iskoláinkba, otthonainkba. Jól van ez így, hiszen a jövő nemzedék élettere csak a környezetvédelmi megfontolások figyelembevételével, alkalmazásával biztosítható.

DH

Fenntartható beszerzés? Miért jelentet meg a beszerzésre vonatkozóan egy teljesen új szabványt a nemzetközi szabványügyi szervezet? Ha belegondolunk, minden folyamat - legyen az a közszférában, a piaci szektorban vagy a magánszférában - a beszerzéssel kezdődik.

A folyamatok végzéséhez szükséges eszközök, anyagok, szolgáltatások minősége, azok környezeti hatása alapvetően meghatározza az előállítási folyamatban dolgozók és a közelben élők közérzetét, és az előállított produktum milyenségét. Nem mindegy, hogy a folyamatokban milyen anyagokat - természeti erőforrásokat, anyagokat, műanyagot, fémet, fát, veszélyes anyagokat - használunk. Nem mindegy, hogy a folyamatokban mennyi és milyen hulladék, füstgáz, szennyvíz stb. keletkezik. Nem mindegy, hogy a fogyasztónál megjelenő termék milyen tulajdonságokat mutat használat közben, milyen hatással van a környezetünkre, milyen hulladékká válik elhasználódása után. Élhetőbb lenne világunk, ha a beszerzési folyamatban érvényre tudnánk juttatni a fenntarthatósági elveket, kritériumokat, nem csak a költségszemlélet lenne az uralkodó.

Idén várhatóan megjelenik az ISO 20400 szabvány. A megjelent tervezet szerint akkor beszélhetünk fenntartható beszerzésről, ha a beszerzett termék vagy szolgáltatás teljes életciklusát figyelembe véve döntünk a legkedvezőbb környezeti, társadalmi és gazdasági hatású beszerzés mellett. Néhány elv, amelyeket a szabvány írói figyelembe vesznek: felelősségre vonhatóság, átláthatóság, az érdekelt felek igényeinek tiszteletben tartása, emberi jogok védelme, innovatív megoldások alkalmazása, jogi és egyéb normák betartása, folyamatos fejlődés, életciklus szemlélet alkalmazása...

Az OECD országokban a GDP körülbelül 12 százalékát teszik ki a kormányzati beszerzések - ha csak ezen a területen következne be környezettudatos változás, az hatalmas eredménynek számítana. Építési anyagok, energia, élelmiszerek, irodaszerek, informatikai eszközök stb. - minden termékcsoportban érvényesíteni lehetne a szabvány által ajánlott kritériumokat. A vállalkozásoknál talán az igényesebb piacok, a vevők fogják kikényszeríteni a szemléletváltást. A magánszférában a döntés erősen jövedelemfüggő lehet, pedig már nagyszüleink is tudták, hogy "olcsó húsnak híg a leve".

Forrás: mszt.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!