Tudomány

2012.03.13. 16:04

Szenzációs felvételek a Szaturnusz második legnagyobb holdjáról

Két nagy becsapódási medence, valamint egy nagyméretű kráter látható a Cassini-Huygens űrszonda új felvételein, amelyeket Rheáról, a Szaturnusz második legnagyobb holdjáról készített.

MTI/AP

A Cassini az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és több európai ország részvételével szervezett űrprogram szondája. 1997. október 15-én indult el Cape Canaveralról, feladata a Szaturnusz környezetének, gyűrűinek vizsgálata és egy leszállóegység, a Huygens eljuttatása a Titán-hold felszínére. Az 5712 kilogrammos űrszonda 366 kilogramm tömegű tudományos műszert, valamint a 320 kilogrammos Huygenst vitte magával. A nagyméretű űrszonda a Vénusz, majd a Föld és a Jupiter gravitációs lendítését kihasználva jutott el a Szaturnusz közelébe 2004 júniusában.

A NASA által kedden közreadott felvételek március 10-én viszonylag nagy távolságból, 41841 kilométeres magasságban készültek. Az űrszonda a hold jeges felszínén két becsapódási medencét - a 480 kilométer átmérőjű Mamaldit és a 360 kilométer átmérőjű Tirawát, valamint Rhea egyik legfiatalabb képződményét, a 47 kilométeres Inktomi-krátert kapta lencsevégre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!