Tudomány

2015.07.15. 12:48

Sentinel-2A műhold - Dunaújvárosi kutatók is részt vettek az előkészületekben

Dunaújváros - A Dunaújvárosi Főiskola kötelékében dolgozó szakemberek és kutatók is részt vettek az Európai Unió és az Európai Űrügynök-ség közös földmegfigyelő műholdjának elkészítésében. A Sentinel-2A már javában dolgozik.

Szabó Szabolcs

Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség közös földmegfigyelő műholdja június 23-án sikeresen pályára állt. A Sentinel 2A egyes részeit magyar cégek építették, a sikeres hazai csapatnak pedig tagja volt a Dunaújvárosi Főiskola kötelékében dolgozó különítmény is.

Az intézmény hivatalos honlapján, a duf.hu-on olvasható tájékoztató szerint a helyi főiskola az alumínium felületek krómmal történő bevonásában, illetve ezek élettartamvizsgálatában vállalt szerepet.

Az utat a világűrbe egy miskolci kapcsolat segítette elő. A borsodi Admatis Kft. a régió egyetlen vállalkozása, amelynek sikerült elnyernie a lehetőséget a Sentinel 2A a tervek szerint jövő szeptemberben pályára álló Sentinel 2B megépítésében való közreműködésre.

Az űripari cég a Magyar Űripari Klaszter vezető vállalataként számos hazai alvállalkozót vont be a műhold hetvenféle eszközének megépítésébe, amelyek jellemzően a radiátorok, optikai ernyők, kalibrálóernyők és rögzítő elemek részét képezik.

Tájékoztatójuk szerint a két és fél tonna tömegű Sentinel 2A feladata a Föld felszínének, felszíni változásainak nyomon követése.

A műholdas távérzékeléssel nyert adatokat elsősorban a környezetvédelem és a katasztrófamenedzsment, a településtervezés és a mezőgazdaság területén használják fel, de a mérési eredmények a tudományos kutatást is szolgálják.

A műhold a látható fény 13 különböző hullámhosszán készíti felvételeit. A program különlegessége, hogy az adatok nyilvánosan és ingyenesen hozzáférhetőek lesznek.

Érdemes megemlíteni, hogy idén februártól hazánk már teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!