Tudomány

2016.11.24. 06:15

Olajhomok kitermelés Kanadában

Dunaújváros - Az elmúlt évtizedekben az olaj birtoklása országokat tett gazdaggá, vagy sodort háborúba. Kanadában jelentős olajhomok készletet fedeztek fel, jelenleg is folyik a bányászata, 2020-ra több százezer hordó olajtermeléssel számolnak.

Horváth Dominik

Az olaj rendkívül fontos anyag az életünkben, gyáraink technológiái, valamint otthoni és közlekedési eszközeink használata jelentős részben az olajra, mint energiaforrásra vagy alapanyagra épül.

Olajhomok bánya - jelentős tájsebek, lefektetett csővezetékek, szennyvíztározók FOTÓ: http://earthfirstjournal.org

Az olajhomok tulajdonképpen homok, víz és bitumen keveréke. Kitermelésének folyamata rendkívül energiaigényes, a feltárást forró vízzel és nátronlúggal végzik. 1 tonna olajhomokra van szükség kb. 62 kg nyersolaj előállításához. A külszíni bányászat ezer hektárnyi erdő irtásával, a tőzeglápok és az élővizek megszűnésével jár. Kanada területén található a Föld hideg-mérsékelt éghajlati övébe tartozó erdőterületek fele, és a kitermelés pont ezeket a területeket érinti. Az olajkinyerés következményei jelentős tájsebek, lefektetett csővezetékek, szennyvíztározók - és ezzel együtt az őshonos vadvilág, a rénszarvasok és a lápi vándormadarak elmenekülése. A veszélyes anyagokat is tartalmazó meddő hatalmas tározói veszélyeztetik a környezetet, ezért a kitermelés végeztével a lepusztított területeket a vállalatoknak rekultiválniuk kell. A technológia nagyon vízigényes, így a vízrendszerek egyensúlyának megbomlását eredményezi. A felhasznált víz kalkuláltan 80-90 százaléka nem járatható vissza az élővizekbe, hisz szennyezett, toxikus anyagokkal terhelt, így a talajt és a talajvizet szennyezi. Ez a nem konvencionális olajkitermelési mód nem csak a bányaterület és a közvetlen környezetének természeti egyensúlyát veszélyezteti, hanem a klímaváltozást is segíti, hiszen jelentős oxigén-termelő erdőterületet számolnak fel, és a kitermeléshez szükséges energiát földgáz felhasználásával nyerik.

A következményeket mérlegelve a környezetvédelmi szervezetek a nem hagyományos olajtermelés globális felszámolását követelik, és szigorú szabályokat szeretnének életbe léptetni a rekultiváció megvalósítására és ellenőrzésére.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!