Tudomány

2016.12.21. 17:15

Karácsonykor könnyebben lehetünk környezettudatosak

Senkinek sem lehet célja a szeretet ünnepének szépségét és fontosságát kisebbíteni. Pont ezért, egy kis ügyességgel úgy ünnepelhetünk, hogy közben nem rovunk többletterhet környezetünkre, amivel még jobb érzéssel tudhatjuk magunk mögött az óesztendőt.

Karácsonykor minden és mindenki csúcsra járatódik, ami a társadalom egyre intenzívebb fogyasztási szokásaiból eredően alakult így a nyugati keresztény kultúrkörben. Mióta számon tartjuk a karácsonyt, azóta kiemelt figyelem és készülődés előzi meg a szentestén klimaxát elérő ünneplést. Ám a kis közösségekben megélt, intim hangulatú esemény mára milliós városok lakosságát egyszerre hipnotizáló, a kereskedelmi szegmens jól jövedelmező nehéziparává nőtte ki magát.

A természet produkálja a leggyönyörűbb karácsonyi díszletet: ez önmagában is környezettudatos Fotó: Szente Tünde

Lehet elmélkedni, hogy ez jól van-e így vagy sem. Lehet örömködni a hihetetlen árudömpingnek, átadni magunkat a fertőző vásárlási láz rohamszerű terjedésének, vagy tiltakozásul önmegtartóztatva kimaradni az egészből. Egészen az utolsó pillanatig, majd elrohanni megmászni az akcióhegyeket, és gyorsan összekapkodni az ajándékokat, mert azért mégis csak rettentő rossz lenne beégni a rokonok előtt. És lehetünk tudatosak is, amikor ésszerű egyensúlyra próbálunk törekedni a másoktól eredő, valamint önmagunkkal szembeni elvárások és a felelős, fenntarthatósági szempontokat is megfontoló életvitel megőrzése között. Sőt, akár az újévi fogadalmak között is szerepelhet egy kis szelektív hulladékgyűjtés, áramfogyasztás-optimalizálás, vízpocsékolás-minimalizálás vagy komposztálás.

Gondolhatunk a díszkivilágítások, karácsonyfavilágítás kapcsán a LED alapú fényforrásokra, amelyek egyre jobb fényerejükkel a lakóterek megvilágítására is alkalmasak, és zárlatot, így tüzet sem okozhatnak. Akár a lakás teljes hagyományos égőkészlete lecserélhető, ajándéknak is beválhat. A LED-izzók darabja még költségesebb, de a töredékfogyasztás miatt igen hamar megtérül, ráadásul élettartama is nagyon hosszú.

A fa alatt gyűlő meglepetések között lehetnek natúr- vagy biokozmetikumok, gyermekeknek napelemes áramforrást alkalmazó játékok, amelyek jelentős oktató szereppel, nevelő hatással bírhatnak.

A dizájnos csomagolóanyagok gátlástalan használatára is érthető módon elcsábulunk. Próbáljunk meg újrahasznosított papírt választani, vagy maradhatunk a sokáig megőrizhető, dekoratív papírtasakoknál is.

A vegetáriánus karácsonyi asztal hazánkban nem realisztikus kívánalom, de a vendégjárás végeztével beköszöntő nyugodtabb időszakba beiktatott, zöldségben gazdag, húsban szegény étrenddel tehetünk saját és Földünk egészségéért is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!