Tudomány

2013.06.27. 08:31

Egy csepp vérből klónoztak egeret japán tudósok

Egyetlen csepp vérből klónoztak egeret japán tudósok - jelentette csütörtökön az NHK japán televízió.

MTI

A RIKEN kutatóintézet tudósai egy donoregér farkából kinyert fehérvérsejtekből hoztak létre mesterségesen egy egeret. Az így klónozott állat átlagos életkort élt meg, és utódokat is nemzett. Az új eljárással a kutatók szerint lehetővé válik más mesterséges szaporítási módszerekkel nem sokszorosítható fajok fennmaradásának biztosítása.

Habár a mostani kísérlet kifejezetten a laboratóriumi egerek egyes értékes fajainak klónozására irányult, az eljárás más, elsősorban veszélyeztetett állatfajok egyedeinek sokszorosítására is alkalmas lehet - közölték a kutatók.

A RIKEN nemrég egy másik újszerű egérklónozási kísérletről is beszámolt: az intézet egy másik kutatócsoportja márciusban jelentette be, hogy 598 egészséges klónt hozott létre egyetlen egérből. Ezen kísérlettel az értékes haszonállatok - például sok tejet adó tehenek vagy kiemelkedő minőségű húst adó marhák - tömeges mesterséges szaporítására kerestek - és találtak - megfelelő eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!