Tudomány

2014.12.10. 18:35

Az Android atyja nem szolgálja többé a Google-t

Elmegy a Google-től Andy Rubin, az Android atyja, aki bevezette a céget az okostelefonok és a tabletek világába, valamint a cég robotokkal foglalkozó részlegét vezette. Inkább saját, hardverekkel foglalkozó startupokat támogató inkubátort alapít.

„A legjobbakat kívánom Andynak. Az Androiddal valami nagyon figyelemre méltót hozott létre, plusz több milliárd boldog felhasználót" – nyilatkozta Larry Page, a Google vezérigazgatója közleményében.

Rubin az Android alapítója: a mobilos operációs rendszert még 2005-ben vásárolta fel a Google, azóta ez fut az okostelefonjaikon és tabletjeiken. A operációs rendszert 2007-ben mutatták be nyilvánosan, az Iphone-ok riválisaként, mára pedig több milliárdan használják.

Andy Rubin vezette be a Google-t az okostelefonok piacára. Fotó: Archív

Rubin tavaly hagyta ott az androidot, és részt vett nyolc, robotikával foglalkozó cég felvásárlásában. Az így kialakított részleg több, gyártással és logisztikával kapcsolatos dologgal foglalkozott. Rubin tíz éven belül olyan automatizmusokat szeretett volna, mint a Google Express: robotok vitték volna ki még a rendelés napján a termékeket.

Page múlt héten jelentette be, hogy a Youtube-ot leszámítva gyakorlatilag minden Google-termékért Pichai felel majd. Ez elég nagy átszervezés, korábban a legtöbb terméknek külön felelőse volt. A vezetőségben történő változások alapján Page többet foglalkozik majd a hosszú távú célokkal, például robotikával, míg a termékek felelőse az egyre többet emlegetett Sundar Pichai vállára kerül. A robotos részleg új vezetője James Kuffner lesz, aki 2009 óta dolgozik a Google-nél, és az önvezető autójukon dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!