Tudomány

2016.03.29. 16:58

2050-ben félmilliárd 80 évnél idősebb lesz

Példátlanul gyors ütemben öregszik a világ lakossága, 2050-ig a mostani 8,5 százalékról a duplájára, 17 százalékhoz közeli szintre emelkedhet a 65 éven felüliek aránya - állapította meg hétfőn közzétett jelentésében az amerikai népszámlálási hivatal.

„Az emberek tovább élnek, de nem okvetlenül jobb egészségben. Az öregedő lakosság számos kihívás elé állít bennünket, amelyekre fel kell készülni” - idézte az MTI Richard Hodes, az öregedéssel foglalkozó National Institute of Aging (NIA) igazgatóját.

Az intézet adatai szerint az idősek arányának növekedése a világ minden országában megfigyelhető, és ezen a téren az Egyesült Államokat számos európai és ázsiai ország is megelőzi.

Rendkívül látványos lesz a 80 éven felüliek számának növekedése: a tavalyi 126,4 millióról a háromszorosára, 446 millióra emelkedik a prognózis szerint. Egyes ázsiai és latin-amerikai országokban a nyolcvanon túliak számának a megnégyszereződése várható.

A születéskor várható átlagos élettartam csaknem 8 évvel hosszabbodik meg, a jelenlegi 68,6 évről 76,2 évre emelkedik az évszázad közepéig. Eközben a világ teljes népessége is szépen gyarapodik, az előrejelzések szerint 2050-re elérheti a 10 milliárd főt. Tavaly még csak 7,3 milliárd ember élt a Földön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!