Tudomány

2017.06.07. 14:40

Mindannyian tehetünk érte, rajtam, rajtad, rajtunk is múlik

Amióta sok tapasztalattal a hátam mögött és már nagymamaként is szemlélődöm, sokkal nagyobb szerepet játszik az életemben a világ oly módon való megítélése, hogy vajon az unokáim milyen jövőt kaphatnak tőlünk örökül. Izgatnak a háborúk, a világpolitika, az erőszak - de elsősorban környezetünk, a természettel szembeni emberi bűncselekmények aggasztanak.

Hevesiné Kővári Éva

Illegális szemétlerakók erdőn-mezőn, úszó szeméthegyek az élővizek felszínén, veszélyes anyagokkal teli lyukas hordók elhagyott ipari telephelyeken - és sorolhatnánk a negatív híreket. Sajnálatos módon a környezetvédelem ügyét, a természet védelmét sokszor gazdasági megfontolások, a profit-maximalizálás, illetve a pénzhiány is hátráltathatják. Guy McPherson amerikai tudóstól származik egy találó észrevétel: "Ha tényleg úgy gondolod, hogy a környezetvédelem kevésbé fontos, mint a gazdaság, akkor próbáld meg visszatartani a lélegzeted, miközben számolod a pénzed".

Szerencsére egyre több szervezet és magánember kezdi felismerni a környezetvédelem fontosságát. A mindennapok gyakorlatában áttörést a nevelés, az oktatás, a médiában történő ismeretterjesztés hozhat. A gyerekek rendkívül fogékonyak, csak jó irányba kellene terelni őket, és szerintem a felnőttek többsége is meggyőzhető.

Földünk mérhetetlenül sok kincset nyújt az emberiség számára, energiát, élelmet, ivóvizet biztosít életünkhöz... Szemet gyönyörködtető tájak várnak hegyekben, vízparton, erdőkön-mezőkön. A több millió éves természetes körforgásba azonban az emberiség durván beleavatkozott - bányászott, vegyészkedett, füstölt, szennyezte a vizet, a levegőt és a talajt. Itt az ideje a megfontolt, okos döntéseknek és tevékenységeknek, a környezettudatos társadalom megvalósításának. Már-már unalmassá váló szlogenek ezek: energiahatékonyság, megújuló energiaforrások használata, a kibocsátások csökkentése, vizeink és a levegő tisztán tartása, a hulladékok szelektív gyűjtése és megfelelő kezelése, a tudatos vásárlás... Igen - rajtam, rajtad, rajtunk is múlik, itt az ideje a változtatásnak. Már az is nagy eredmény lenne, ha senki nem szemetelne...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!