Tudomány

2017.05.10. 14:00

Bölcsőtől bölcsőig modell

Egyre többen vannak, akik a környezetszennyezés csökkentését, lehetőség szerint megszüntetését kötelezettségként fogják fel. A '90-es években kialakított Bölcsőtől bölcsőig modellt (C2C modell) anno Michael Braungart és kollégái alkották meg, és szerencsére már nagyon sokan alkalmazzák.

DH-információ

A C2C modell szerint az iparban a tevékenységeket a tervezéstől a gyártásig környezettudatosan kell felépíteni, ki kell küszöbölni a hulladékok keletkezését. Minden felhasznált, feldolgozott anyagot két csoportba soroltak, ezeket "technológiai és a biológiai tápanyagoknak" nevezték.

Technológiai tápanyagok mindazok a mesterséges anyagok, amelyek nem károsak a környezetre, és a termék-előállítási láncban körforgásban tarthatóak - fontos, hogy ezek ne kerülhessenek később égetésre, lerakásra. Biológiai tápanyagnak azokat a szerves anyagokat nevezték el, amelyek a természetben újra lebomlanak, nincs káros hatásuk, tápanyagként szolgálhatnak a talajban a gombáknak, baktériumoknak stb.

C2C tanúsítású városháza Hollandia Lomberg tartományában, Venlo városában
Fotó: c2c-centre.com

A modell elvárja az alkalmazóktól, hogy bizonyos anyagokat ne használjanak, ilyenek a rákkeltő, allergiát okozó anyagok, például a higany, ólom, azbeszt - támogatják viszont az egészségre nem káros, a vízre és az élővilágra nem veszélyes, az ózonréteget nem károsító anyagok használatát. A lényeg: az ipari folyamatokban az emberi, környezeti igényeket előtérbe kell helyezni, fejlett technológiai megoldások alkalmazásával körforgásban kell tartani az anyagokat, valamint egyre nagyobb mértékben kell használni a megújuló energiaforrásokat...

A C2C modellt egyre több cég alkalmazza - ezek között vannak ismert autógyárak, sportcikkeket gyártó vállalkozások, sőt több nagyvárosban e modellt használták az építkezéseknél.

Ezekben a projektekben a tervezés igen nagy szaktudást igényel, emiatt a kezdeti szakasz általában költségesebb, a működtetés során azonban a fenntartható megoldások jelentős költségmegtakarítást eredményeznek. A zöldtetős megoldással készült építményeknél például a tető természetes vízszűrőként és hőmérséklet-szabályozóként funkcionálhat.

Forrás: http://www.c2c-centre.com

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!