Tudomány

2017.03.15. 15:55

Világörökségi helyszínekés a klímaváltozás

2016-ban az Unesco Világörökségi Központ jelentést tett közzé, amelyben a változó éghajlat negatív hatását ecsetelte a turisták által kedvelt világörökségi helyszínekre, szobrokra, építményekre, természeti képződményekre vonatkozóan.

Horváth Dominik

A jelentés egyelőre 29 ország 31 természeti és kulturális helyszínét jelölte meg.

A jelentésben kiemelték a párizsi klímamegállapodás betartásának fontosságát, hiszen a klímaváltozás már a világörökség értékeire is komoly veszélyt jelent, amit sajnálatos módon az urbanizáció, a helyi környezetszennyezés, a természeti erőforrások intenzív kitermelése és a turizmus is felerősít.

A veszélyeztetett világörökségi értékek közül a lista élén az indonéz Komodo Nemzeti Park áll. Az óceán savasodása és szintjének emelkedése okozza az ökoszisztéma lassú pusztulását. Második az amerikai Sziklás-hegységben található Yellowstone Nemzeti Park, ahol a 70-es évektől napjainkig a forró hónapok száma már ötről hétre nőtt, a melegedés mértéke megdöbbentő. Harmadik a listában a New York-i Szabadság szobor. A rendszeresen pusztító viharok miatt a szobornak helyet adó sziget 75 százalékát árasztotta már el a víz. A negyedik a Húsvét szigeteken található szoborcsoport, amely a savas eső hatására drasztikus mértékben kezdett pusztulni. Stonehenge az ötödik a sorban - a monumentális kőtömbökre a melegebb tél miatt elszaporodó, föld alatt élő állatkák jelenthetnek veszélyt. Hatodik helyre sorolták Velencét. Állandó veszélyforrást jelentett az eliszaposodás és a magas vízállás, emiatt hatalmas gátakat építettek, hogy megvédjék a várost az egyre nagyobb és gyakoribb áradásoktól. A gátak ez évben elkészülnek. Hetedik az ausztráliai Nagy Korall-zátony, ahol az óceán savasodása és a vízhőmérséklet növekedése következtében a korallok kifehéredése, pusztulása tapasztalható. Nyolcadik a sorban a Table Mountain és annak növényvilága a dél-afrikai Fokváros mellett. A melegedő klíma, a tél csökkenő csapadékmennyisége következtében 2070-re akár 10 hónapon keresztül extrém időjárás várható, ami veszélyt jelent az ott élő páratlan növényvilágra. Kilencedik a sorban a Galápagos szigetek. A nagyszámú El Nino jelenség az őshonos állatok élelmiszer-ellátását akadályozza, az óceánok savasodása pedig az algákat pusztítja. Tizedik az ugandai Kibale Nemzeti Park. A környéken a klímaváltozás miatt a legtöbb fa már nem, vagy kevés gyümölcsöt terem, valamint a közelben élő lakosok száma folyamatosan nő, ezért az állatok élelme lassacskán nem biztosított.

(Forrás: http://www.edie.net/news)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!