Tudomány

2017.03.01. 19:10

A napkitörések földi hatásai csak fokozódnak

Minél magasabb szintű információs technológiai megoldásokkal rendelkezünk, annál inkább sebezhetővé válunk az elektromágneses jelenségeket befolyásoló tényezőkre. Ilyen például Napunk aktivitásának egyik gyakori, heves megnyilvánulása, a napkitörés.

Horváth Dominik

A valaha feljegyzett legerősebb napkitörés 1859-ben zajlott le. A távíróvezetékek szikráztak, kigyulladtak, számos távíróhivatal leégett. A mai rendszereket is teljesen megbénítaná egy hasonló intenzitású esemény.

Amint elérné a légkört a kitörés hulláma, úgy a műholdak műszerei tönkremennének, a helymeghatározó hálózat teljes egészében összeomlana. A mobiltelefonálás lehetetlenné válna, az áramellátás akadozni kezdene, a túlterhelődő elektromos állomások lángra kapnának. A légiközlekedés teljes egészében leállna. Az atomerőműveket biztonsági okokból leállítanák. A közlekedés kaotikussá válna, egyrészt a tájékozódási alkalmazások kiesése, másrészt a pánikhangulat miatt. A villamosenergia-ellátás néhány napig szinte bizonyosan szünetelne az egész bolygón.

A következményes hatások egy jelenünkben bekövetkező erőteljes napkitörés esetén pénzbeli, társadalmi és erkölcsi értelemben is óriási, szinte példa nélküli erőpróba elé állítanák az emberiséget. Bő 150 évvel ezelőtt csupán az égbolt kifényesedése, és az akkori kezdetleges elektromos hálózat megrongálódása jelentette a kárt, az emberek elsöprő többsége észre sem vette, hogy mi történt. Ezzel szemben a világhálón manapság percek alatt vírusként terjedne el az észlelés ténye a hisztériával együtt.

A sugárzás közvetett hatása lenne az ózonréteg ideiglenes elvékonyodása, így a bőrt érő káros napsugárzás felerősödése, ami hosszú évekig nehezítené a szabadban tartózkodást.

Kisebb napkitörések rendszeresen előfordulnak. A napkitörés során a Nap egy meghatározott részéről rövid idő alatt nagy mennyiségű anyag és sugárzás lökődik ki, ami közel fénysebességgel száguld a Föld felé. A kibocsátott elektromágneses sugárzás hasonló a látható fényhez, de annál jóval nagyobb energiájú, ami kölcsönhatásba lép az anyaggal.

Egy érdekes következmény - amely szintén jelzi a napkitörések fajsúlyát -, hogy idős fákat vizsgálva egyértelműen kitűnik, hogy egy erősebb napkitörés évében sokkal vastagabb évgyűrű keletkezik, mint amit bármely más környezeti hatás eredményezhet, legyen az a legnagyobb hideg vagy leghosszabb aszály.

A rengeteg baj mellett, amit egy erős napkitörés okozta mágneses vihar hozna a fejünkre, egy természeti csodában is gyönyörködhetnénk általa. Soha nem látott sarki fény ragyogná be az esti égboltot, még hazánk felett is.

Óriások kristálygolyója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!