Tudomány

2012.04.12. 12:29

Rovarcsípés: patikaszerek helyett vizes borogatás

A legtöbb esetben elegendő a rovarcsípést egyszerűen hidegvizes ruhával borogatni a különböző patikaszerek használata helyett - állapították meg korábbi tanulmányok adatainak elemzésével a Drug and Therapeutics Bulletin című szakfolyóirat kutatói.

MTI

Az áttekintés azt mutatta, hogy a különféle krémek, fájdalomcsillapítók és gyulladásgátlók alkalmazásának szükségességére kevés bizonyíték van.

A rovarcsípések túlnyomó részét a szúnyogok, legyek, bolhák és a poloskák okozzák. Számos olyan szert árulnak a patikák, amelyek arra szolgálnak, hogy enyhítsék a viszketést, mérsékeljék a fájdalmat és csökkentsék a gyulladást.

A tanulmány szerzői azonban arra jutottak, hogy orvosi segítségre csak súlyosabb tünetek esetén van szükség, például akkor, ha fertőzés lép fel, esetleg anafilaxiás sokk. Az egyszerűbb esetekben a rovarcsípés hidegvizes ruhával való borogatása nyújtja a legjobb eredményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!