Tudomány

2012.04.20. 12:38

Nanogyógyszer szélütésre?

Csaknem teljesen visszanyerték mozgásképességüket azok a szélütéssel világra jött nyulak, melyeket egy új módszerrel, nanogyógyszerekkel kezeltek.

MTI/AFP

Születésük után hat órán belül közvetlenül az agyi sérülés helyére juttatták be a kutatók a gyulladásgátló hatóanyagot dendrimerek segítségével az újszülött nyulaknak.

A dendrimerek elágazó szerkezetű molekulák, leginkább szerteágazó fakoronához hasonlítható szerkezetük, ami alkalmassá teszi őket arra, hogy más, kisebb molekulákat szállíthassanak. Ebben az esetben a mindennapokban is használt egyik gyulladásgátló hatóanyagot, az acetaminofent (N-acetil-L-cisztein) használták.

Életük ötödik napjára - a kutatók beszámolója szerint - a kezelt kisnyulak mozgásképessége olyan mértékben javult, hogy alig tért el az egészségesen született állatokétól.

Az új módszer áttörést jelenthet embereknél is a születés körüli szélütés terápiájában. Csak az Egyesült Államokban 750 ezer olyan ember él, aki szélütéssel jött világra, statisztikák szerint 1000 szülésre átlagosan 3,3 ilyen eset jut.

A tanulmányt a Science Translational Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában ismertették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!