Tudomány

2012.03.14. 20:24

Kannibalizmusra hajlamosak a tinédzser galaxisok

A legújabb kutatás részletekkel szolgál a tinédzser-galaxisok "étkezési szokásairól".

MTI

Tinédzserkorban változnak meg a galaxisok "étkezési szokásai", amelyek ekkor válnak hajlamossá a kannibalizmusra - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely a Chilében működő Európai Déli Obszervatórium (ESO) nagyon nagy teleszkópján (VLT) végezte megfigyeléseit.

A kutatócsoport a Cet-csillagképben figyelt meg 40 millió fényévnyire lévő galaxisokat. Ezek a csillagvárosok 3-5 milliárd évesek, vagyis kamaszkorukat élik - olvasható a Space.com (http://www.space.com" target="_blank" ) űrkutatási hírportálon.

A csillagászok már korábban is tudták, hogy a korai univerzum galaxisai sokkal kisebbek voltak, mint a világegyetemet jelenleg benépesítő spirális és elliptikus csillagvárosok. Mostanáig azonban rejtély maradt, hogy hogyan híztak meg az évmilliárdok során a galaxisok.

A legújabb kutatás részletekkel szolgál a tinédzser-galaxisok "étkezési szokásairól".

"A békés forgatókönyv szerint a galaxisokba beáramló gázok táplálják a galaxisokat. Van azonban egy 'véresebb' változat, amikor a nagyobb csillagvárosok egyszerűen bekebelezik kisebb testvéreiket" - magyarázta a kutatásokat irányító Thierry Contini, a Toulouse-i Asztrofizikai és Bolygókutatási Intézet csillagásza, hozzátéve: mindkét esetben jelentős számban képződnek új csillagok.

A kutatók szerint az univerzum hajnalán a galaxisok túlnyomórészt gázokkal táplálkoztak, míg a kozmikus kannibalizmus sokkal később terjedt el.

A most vizsgált galaxisok igen távol vannak, így apró, halvány foltoknak látszanak, a kutatócsoport által összegyűjtött adatok viszont lehetővé tettek olyan térképek elkészítését, amelyek segítségével nyomon a galaxisok különböző részeinek mozgása és összetétele.

"Számomra a legnagyobb meglepetést annak a felismerése jelentette, hogy sok galaxisban nem keringenek a gázok áramlatai. A közeli univerzumban nem láttunk ilyen galaxisokat, nem jelezték az általánosan elfogadott elméletek sem" - hangsúlyozta Benoit Epinat, a kutatócsoport tagja.

A csillagászok összehasonlították a tinédzserkorú galaxisok összetételét a sokkal masszívabb spirális és elliptikus galaxisokkal, amelyek jelenleg népesítik be az univerzumot.

"Arra sem számítottunk, hogy ily sok fiatal galaxis esetében a nehezebb elemek a csillagvárosok peremvidékén koncentrálódjanak. Ez pont az ellenkezője annak, mit a jelenkori galaxisokban látunk" - fogalmazott Thierry Contini.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!