Tudomány

2012.02.15. 16:31

Szennyezett levegőjű napokon kiugróan sok a szélütés

Harmadával több idős ember halt szennyezettebb levegőjű napokon, mint jónak minősített légszennyezettség mellett - idézte egy amerikai vizsgálat eredményét a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).

MTI

A tanulmányhoz 1705, átlagosan 71 éves bostoni nő orvosi adatait elemezték a kutatók, és úgy találták, hogy a közepes légszennyezettségű napokon 34 százalékkal többen kaptak szélütést, mint a jó levegőjű napokon.

 

 

Kiderült az is, hogy a nagyobb szennyezettségi értékek mérését követően 12-24 órán át volt emelkedett a kockázat. Gregory Wellenius kutatásvezető szerint már az Egyesült Államokban engedélyezett légszennyezettségi értékek mellett is növekszik az ischemiás (érelzáródás miatti) szélütések kockázata.

A tanulmány, az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban jelent meg, amelynek ugyanezen számában egy másik vizsgálatsor arra utalt, hogy a szennyezett levegő idősebb nőknél növeli a kognitív hanyatlás kockázatát is. A chicagói Rush Egyetem és a bostoni Harvard Egyetem kutatóinak megállapítása szerint, ha valaki hosszabb távon szennyezett levegőnek van kitéve, akkor gyorsabb lehet nála az időskori szellemi hanyatlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!