Tudomány

2012.02.02. 11:56

MÁV START: egyre többen használják a wifit a vonatokon

Egyre többen használják a vezeték nélküli internetelérést, a wifit a vonatokon, az adatforgalom havonta 30-40 százalékkal nőtt - közölte a MÁV START Zrt. csütörtökön.

MTI

A közlemény szerint további bővítésként a MÁV-START az InterCity hálózatán közlekedő járművein tervezi az ingyenes wifi szolgáltatás biztosítását és ehhez kapcsolódódva konnektorok kiépítését.

Tavaly szeptembertől több vonatán is díjmentesen biztosítja utasainak a MÁV-START a vezeték nélküli internetelérés lehetőségét.

A vasúttársaság tapasztalatai és mérései alapján egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást, és a felhasználók által letöltött adatmennyiség is folyamatosan nő: az első négy hónapban több mint 510 gigabyte (GB) volt az adatforgalom. Eddig 240-en voltak a legtöbben, akik egyidejűleg csatlakoztak a rendszerre, átlagosan pedig naponta 150-en interneteztek. Az egy kocsiban wifit használók eddigi legnagyobb száma 30 fő volt.

A legtöbben péntekenként és vasárnaponként utaznak az érintett a vonatokon, így ezeken a napokon a legnagyobb a szolgáltatás igénybevétele is. Ehhez a fedélzeti internetezők háromnegyede laptopot, netbookot, a többi utazó okostelefont használ.

Vezeték nélküli internetelérésre jelenleg tíz InterCity kocsiban van lehetősége az utasoknak, ezek a járművek Budapest Keleti pályaudvar, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen és Budapest Nyugati pályaudvar viszonylatában, a Délibáb InterCity, a Borsod InterCity, a Kócsag InterCity és a Sajó InterCity szerelvényekben közlekednek.

A MÁV-START 2011 novemberében kérdőívvel végzett felmérést az utazók körében, ez igazolta: valós az igény a wifire a vonatokon, a szolgáltatást igénybevevők 44 százalékának nincs mobilinternet-hozzáférése és más vonatokon is szívesen használna vezeték nélküli internetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!