Gladiátorok

2017.09.06. 16:52

Gladiátorok küzdelmei Intercisában

DUNAÚJVÁROS A gladiátorok veszik át az uralmat szombaton a római kori kőtárban – érkezik a nemzetközi hírű Familia Gladiatoria – avagy „A halálba menők köszöntenek.” Látványos bemutatók, történelmi játszóház, római kori divatbemutató is a program része.

Szabó Szabolcs

11_060917

Forrás: gladiator.at

Igazi gladiátornapja várják a római kor és a történelmi játékok, bemutatók iránt érdeklődőket szombaton délelőtt 10 órától a római kori kőtárban, ahol „A halálba menők köszöntenek” mottóval a nemzetközi hírnévnek örvendő Familia Gladiatoria bemutatóit láthatja majd a remélhetően szép számú közönség.

Lássuk, mit is érdemes tudni a fent említett Familiáról. A gladiator.at honlapon található visszatekintés szerin a Familiát 1986-ban alapította Weixelbaum János. Az időpont is mutatja, hogy ők lehettek az elsők a világon, akik az ókori gladiátorjátékok megszüntetése után újra felelevenítették ezeket a játékokat. A gladiátorjátékok mellett légiós felvonulásokat, barbárok elleni csatákat is bemutatnak.

Legnagyobb ilyen vállalkozásuk az 1990-ben végrehajtott limesjárás volt, amelyen légiós felszerelésben meneteltek Aquincumtól az ausztriai Carnuntumig, út közben a nagyobb városokban gladiátorjátékokat bemutatva. Csapatuk nevéül akkor LEGIO II ADIUTRIX -ot választották az Aquincumban majd 400 évig állomásozó légio emlékére.

A Familia 1988 óta szerepel európai római fesztiválokon – ezek közül a legjelentősebbek az Aalenben, Carnuntumban, Rómában megrendezettek. A német nyelvterületen kívül évente fellépnek Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Dánia egyes városaiban is, 1989 óta tagjai az Aquincumi Múzeum által létrehozott Aquincum Baráti Körnek – amely minőségükben részesülnek a múzeum munkatársainak szakmai támogatásában is. 1995-től rendszeresen szerepelnek a Gorsiumi Régészeti Parkban rendezett Floraliákon. Tanácsokat, segítséget kapnak a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tár – Római Gyűjtemény munkatársaitól, dr. Kocsis László és Szabó Ádám régészektől is, akik fegyverzetek és vallástörténet tárgykörben adnak információkat.

A Familia igyekszik a legfrissebb régészeti és történeti kutatások eredményeit minél rövidebb idő alatt rekonstruálni. Fegyverzetük legnehezebben kivitelezhető darabja a sisak. Pajzsaikat, egyéb páncéljaikat, láncingeket, sarukat, ruhákat maguk készíti el. Szakmai támogatóik egészen Németországig terjednek.

Manuela Arz fellépéseik értő szervezője és narrátora, a korhűség követelményeinek éles szemű ellenőrzője. Az ő általa közölt legfrissebb információk biztosítják, hogy hitelesen jelenítsék meg Európában a gladiátorjátékokat. Mindezek tükrében elmondható, hogy egyedülálló – és díjmentesen látogatható – program részesei lehetnek azok, akik szombaton megtekintik a gladiátorok küzdelmeit Intercisában. A szervezők tájékoztatása szerint rossz idő esetén a programoknak az Intercisa Múzeumban ad majd helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!