Schuszter Lóránt és a P. Mobil

2018.08.29. 14:14

Zenei mérföldkőnek számító felvétel jelent meg vinylen

A Hungaroton eleve abból indult ki a hanglemezgyártásnál, hogy a Magyarországon beszerezhető lemezjátszók többsége vacak szocialista termék, ezért eleve nem csináltak profin megszólaló albumokat.

A napokban jelent meg a P .Mobil Az első nagylemez című dupla albuma vinylen, amely a zenekar 1978. október 26-án, a Láng Művelődési Központban készült műsorának felvétele volt. Azt szerették volna, ha ez a koncertfelvételük megjelenik lemezen, de Erdős Péter nemcsak hogy jegelte a szalagokat, de pár hónap múlva Vikidál Gyulát kiemelte a zenekarból, nagylemezt ígérve a Dinamit tagjainak, majd a frontember után Bencsik Sándornak és a billentyűs Cserháti Istvánnak állítottak mézcsapdát. Az érzéki csábítás ezúttal is a hanglemez ígérete volt.

Ezután alakult meg a P.Box. Miután a P. Mobil mindhárom posztra talált zenészeket, 1981 őszén megjelenhetett a Mobilizmo. Az eredeti bemutatkozó album, Az első nagylemez viszont a P.Mobil talán legjobb felállását, és egyben a legjobb formáját mutatja, így rocktörténeti jelentőségű munka. Ha ez a dokumentum 1978 végén megjelenik, bizonyára másképp írják meg a magyar rocktörténetet. És bár a koncert CD-én már 1998-ban napvilágot látott, vinylen csak a napokban publikálta Schuster Lóránt, és persze mégis csak a vinyl a méltó formátum, arról nem beszélve, hogy eleve vinylre álmodta meg a zenekar 1978 forró őszén. Schuster Lóránt zenekarvezetővel a Nullahategy beszélgetett.

Az 1978-as Láng művházas koncertet a Magyar Rádió is rögzítette. Az övék a jobb felvétel, vagy a ti műfejes technikával rögzített anyagotok?

A rádiófelvétellel párhuzamosan mi is csináltunk akkor egy ún. műfejes rögzítést, amiben benne van a környezetzaj és a közönség reakciója, és persze jobban szólt a rádió felvételénél is, elevenebb, élőbb, dinamikusabb. Egyébként a rádiós munkatársak nem tudták, hogyan kell úgy megszólnia egy rock and roll anyagnak. az első három Hungaroton-féle lemezünk pedig úgy szól, mintha valami avar-kori zenekar játszotta volna fel. Ráadásul ezek a kollégák Sárosi Katalinon és Záray Mártán és Vámosi Jánoson szocializálódtak.Ugyanezzel a műfejes technikával rögzített 1983-as-as Magyar Fal-koncertünk is százszor jobban szól, mint bármelyik MHV-s lemezünk.

Inkább csak a ’81-es Mobilizmo szólt gyengébben.

A Hungaroton eleve abból indult ki a hanglemezgyártásnál, hogy a Magyarországon beszerezhető lemezjátszók többsége vacak szocialista termék, ezért eleve nem csináltak profin megszólaló albumokat, még ha tudtak is volna, akkor sem.

Milyen állapotban volt 1998-ban, amikor a CD-féle kiadáshoz nekiálltatok restaurálni az anyagot? A vinyl kiadáshoz optimalizáltátok a soundot?

Most, 2018-ban kapott egy bónusz keverést, hiszen a hordozónak – jelen esetben a vinyl lemeznek – más a dinamikája, mint a CD-nek. Csinálni kellett egy masteringet, amitől eleve dinamikusabb lett a felvétel, a mély mélyebb lett a magas magasabb. És ezt a felvételt végül vinyl lemezre optimalizáltuk.

Van személyes élményed erről az 1978-as koncertről?

Arra emlékszem, hogy irgalmatlan nagy tömeg volt, rengetegen álltak kinn az utcán is, sokan a rádiós közvetítő kocsi mellett próbálták hallgatni azt, hogy mi ment bent. Amikor véget ért a koncert, rohantam a rádiósokhoz, hogy sikerült-e a felvétel. Mert az nem számított, hogy a mi felvételünk hogyan sikerült, az volt a lényeg, hogy a rádióé hogyan szól, hiszen azt szerettük volna, hogy ez a bizonyos rádiófelvétel legyen az első nagylemezünk. Ha ez a lemez még abban az évben megjelent volna, nincs Piramis-jelenség, meg Edda-hisztéria…

A konferansz Földy Ottó bemondta, hogy Csiba Lajos szerkesztette a műsort. Ez mit jelentett? Nem te szerkesztetted?

Azt jelentette, hogy ő hívott fel, hogy van-e időnk az adott időpontban játszani, de a műsort mindig én állítottam össze.

Minden hasznos hang a lemezen van? Nem volt felkonf, ami lemaradt?

Nem szedtünk ki belőle semmit. Persze, eleve nagyon fura párosítás volt, hogy a P. Mobilt és az Apostolt egy napra tették, arról nem beszélve, hogy mi voltunk az előzenekar. A koncerten még a lámpákról is mobilosok lógtak… Mi benne hagytuk a konferálást is, és azt amikor is a közönség fújolni kezdett, amikor meghallotta az Apostol nevét…. A Magyar Rádió felvételéből ezt kivágták, viszont leadták az Apostol koncertjét is, amihez rákeverték a P. Mobil közönségzaját, ugyanis az Apostol bulijáról a közönség elszivárgott

Esetleg valaki felvette filmre is?

Nem hiszem, negyven év alatt kiderült volna. Ugyanígy nagyon kerestük az 1978-as Szolidaritási Rockfesztivál anyagát, de az sem került elő. Az egy nagyon jó buli volt, ott taroltuk le először a Piramist. Senkinek nincs meg, pedig biztos valaki rögzítette. A belügy tuti (nevet). De a Láng művházas anyag is egy évig feküdt Erdős Péter titkárnőjének a szekrényében. A rádiótól megkapta hivatalosan az anyagot, mert szó volt róla, hogy az MHV kiadja a rádió felvételét. Bevittem Erdős titkárnőjének, majd egy évig húzták az időt, aztán később azt mondták, hogy nem találják. Akkor bementem a csajhoz, és megkérdeztem, hogy nem emlékszik arra, hogy a szekrényébe betettük? Azt válaszolta, hogy nem. Mondtam neki, hogy nézzük már meg! És ott volt…. Ennyit ezekről a büdös gyökerekről…

Miért raktátok fel a bónuszok közé a beállás két dalát, ami a koncert anyagaként is a lemezen szerepel? Miért nem tettétek fel mondjuk a Hajszát, az pl. nincs vinylen….

Nem lett volna értelme egy másik korszak dalát felrakni, az adott időszak műsorát akartuk megmutatni. Viszont volt értelme a két bónusznak hiszen megmutattuk, hogy egymás után kétszer is el tudjuk jól játszani a számainkat (nevet).

Az album cover fotója nem volt különösebben ismert kép, talán csak egyszer, a Magyar Ifjúságban jelent meg. Eltetted valami nagy durranásra? Vannak még publikálatlan, jó minőségű Mobil-képek?

Rengeteg feldolgozatlan anyagunk van még, épp a napokban digitalizáltam 150 beta kazettát, ami nem is volt olcsó… Ha annak idején ezeket a koncerteket nem veszem fel, ha nem rendelek annyi fotót, amennyit végül is készítettünk, ma azt is mondhatnák hogy a P. Mobil egy nulla volt, nem volt közönségük és nem is tudtak zenélni… Itt csak az LGT volt a jó zenekar… Innen pedig a lemezgyárnak az az állítása, hogy a P. Mobil a hetvenes évek végén nem volt stúdióképes, finoman szólva is megdőlt.

Vikidál Gyulának küldtél a lemezből?

Ez nem az én dolgom, hanem a kiadóé. A kiadáshoz az adott szereplőkkel és a jogutódokkal szerződést kötnek, és megkapják a köteles példányaikat is. Van olyan egykori P.Mobil tag, aki nemrég cigányozta le Tunyogit, szóval, ha turkálni akarsz, akkor van mit…

Inkább beszéljünk arról, hogy Mareczky dobol a koncertfelvételen, de Pálmai Zoltán látjuk a CD-kiadás coverén. Nehezményezte ezt Mr. Zsír?

Volt egy lekötött koncertünk az Uránia a moziba, ahová Pálmai Zoli nem tudott megjelenni, mert behívták a hadkiegészítő parancsnokságra, ahol a kezébe nyomták a behívóját és már nem is mehetett haza. Nemecsek a Miniből dobolta le a bulit. Aztán a Láng-féle koncerten Mareczky dobolt, mert Zolikát nem engedték haza a laktanyából. Ugyanakkor a lemeztasak terve már elkészült. Aztán az LP kiadásánál már másképp gondoltuk, szóval eljött az igazság pillanata, mert Mareczky szerepel a borítón…

Számos dal ment át különböző alakváltozatokon, de a Honfoglalás nem. Az elsőre is sikerült vagy vannak más verziók is?

A Honfoglalás kötött zenemű, és valóban gyorsan elnyerte a végleges formáját, onnan már nem piszkáltunk bele.

Azt hallani, hogy sikeres a vinyl kiadvány. Kiadtok még más archív anyagot is vinylen?

Nagyon viszik, valóban. Az egyik lemezboltból, amellyel szerződésben vagyunk azt hallottuk, hogy mást sem csinálnak, mint a P. Mobil lemezeit csomagolják… A zenei mérföldköveknek minősülő felvételeket érdemes megjelentetni vinylen. Tervezzük az 1983-as ifiparkos Magyar Fal – szintén műfejes rögzítéssel készült– felvételét is megjelentetni vinylen. Azért is, mert eszméletlenül jól szól, olyan dinamikája van, olyan erő van benne, hogy hihetetlen. A Fradi pályás koncert is szóba jöhet, mint LP, az újak közül pedig szándékaink szerint a Csoda történt albumot és a készülő új lemezt is megjelentetnénk fekete korongon.

A vinylen visszatértetek az eredeti mobilos betűtípushoz és logóhoz. Marad most már az originál logó, vagy a Mobilmánia miatt (akik szintén a P.Mobil betűtípusát használják) már az új, madárra emlékeztető logóhoz ragaszkodtok?

A P. Mobil betűtípusa és a logója, függetlenül attól, hogy használják mások is, attól még ugyanaz. Most mit csináljak? Azt, amit ezek csinálnak a névvel és a betűtípussal, meg ami a háttérben zajlik…, ha ez Amerikában történik, akkor vagy egy épülő ház alapjába betonozzák őket, vagy az ügyvédek lehúzták róluk nemcsak a gatyát, de még a bőrt is… Ha beírod a youtube-ba hogy P.Mobil-cover, akkor láthatod, hogy legalább 400 zenekar játszik különböző P.Mobil-számokat….

Szó volt arról, hogy a Csoda történt album megjelenése után azonnal hozzáfogtok az új lemez írásához.

Ötlet szinten 20-22 témát vettünk fel, ezeket kell kidolgoznunk, szóval, nem állunk rosszul. Embrió szinten van meg a dolog, és még ne lehet tudni, hogy hány feje, keze és lába lesz…. Nem küldözgetjük egymásnak neten a témákat, hanem körben ülünk és együtt izzadunk.

Borítókép és fotó: Fortepan

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában