Családon belüli erőszak

2018.06.03. 17:46

Újravizsgálják, volt-e a francia rocksztárnak szerepe magyar felesége halálában

Előzetes eljárást indított a dél-franciaországi Bordeaux ügyészsége Bertrand Cantat francia rockénekes magyar felesége, Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetője nyolc évvel ezelőtti halála ügyében.

French singer-songwriter Bertrand Cantat performs on stage during a concert in La Rochelle, western France, on March 1, 2018. / AFP PHOTO / XAVIER LEOTY

A Le Journal du Dimanche című, vasárnap megjelenő hetilap értesülése szerint a zenész ellen volt ügyvédje, Yael Mellul, a Femme et libre (Nő és szabad) nevű feminista egyesület elnöke tett feljelentést nem szándékosan halált okozó fizikai erőszak és pszichológiai nyomásgyakorlás gyanújával. A ügyvédnő azt állítja, Bertrand Cantat erőszakos viselkedése nagy szerepet játszott abban, hogy Rády Krisztina 2010-ben öngyilkos lett bordeaux-i otthonukban.

A nyomozók ismét megvizsgálják, hogy milyen körülmények között vesztette életét 2010 januárban a Noir Désir egykori frontembere két gyermekének anyja. Akkor a rendőrség meghallgatta Bertrand Cantat-t is, aki a házban aludt, amikor felesége felakasztotta magát.

A lap úgy tudja, hogy Yael Mellult május 23-án meghallgatta a rendőrség. „Négy és fél órán át a nyomozók olyan dolgokról kérdeztek, amelyekről tudtam. Megkérdezték például, hogy ha a Noir Désir együttes volt tagjai hazudtak a nyomozás megindításakor, akkor most miért mondanák el az igazságot. Én arra hivatkoztam, hogy miután most már szabadon beszélnek, eljött számukra is a pillanat, hogy a lelkiismeretük is megszabaduljon. A kihallgatásom végén a nyomozók azt javasolták, hogy tegyek feljelentést, amit meg is tettem” – mondta az ügyvédnő a JDD-nek.

A francia sajtóban az elmúlt években rendszeresen jelentek meg olyan állítások, miszerint Cantat erőszakosságával kergette volt feleségét és két gyermeke anyját öngyilkosságba. Az ügyben a bordeaux-i ügyészség 2013-ban már egyszer újraindította a nyomozást, miután nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyben halála előtt Rády Krisztina a szüleinek hagyott üzenetében arról beszél: rettegett erőszakoskodó volt férjétől. Az ügyészség akkor azt feltételezte, hogy Rády halálához köze lehetett a testi és lelki erőszaknak, amelyet volt férje gyakorolt rá, de végül nem indult eljárás a zenész ellen.

Cantat ellen demonstrálók csoportja 2018 márciusában Lyonban. Fotó: Nicolas Liponne / NurPhoto / AFP

Cantat-t, aki az 1980-as években alapított Noir Désir nevű zenekarával hosszú időn át volt a francia rock vezető alakja, 2004-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélték barátnője, Marie Trintignant színésznő megöléséért. Cantat 2003 nyarán erősen ittasan egy litván hotelben veszekedés közben megölte Marie Trintignant színésznőt. Nyolc évre ítélték, de a börtönből 2007-ben jó magaviselet miatt szabadon engedték, és ő visszatért családjához.

Február végén indult, új albumát népszerűsítő turnéja hírére heves tiltakozás kezdődött az énekes zeneipari visszatérése ellen, és az egyik legnagyobb presztízsű párizsi koncertterem, az Olympia a „közrend megzavarásának veszélyére hivatkozva” le is mondta fellépéseit. Feminista szerveztek ugyanis tüntetéseket szerveztek, amiért Cantat „rivaldafénybe állítja, banalizálja és hallgatólagosan jóváhagyja a nők elleni erőszakot”. A zenész végül június 7-én tartja visszatérő koncertjét a francia fővárosban, a Zénith csarnokban.

Borítóképünkön Bertrand Cantat egy 2018. márciusi koncertjén.

Forrás: AFP / Xavier Leoty

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!