rendkívüli teljesítmény

2019.03.09. 08:32

Díjazzák Peter Fonda életművét

Az amerikai színész nyitja meg a Febiofest nemzetközi filmfesztivál március 21-én Prágában, ahol átveheti majd a Kristián-díjat.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Angela Weiss

A kultikus Szelíd motorosok (1969) című amerikai film egyik forgatókönyvírója, rendezője és főszereplője a Febiofest nyitóestjén Kristián-díjat kap a világ filmművészetében nyújtott rendkívüli teljesítményéért. A Szelíd motorosokat a prágai fesztiválon újra levetítik.

A március 21-e és 29-e között zajló Febiofest további díszvendégei Bille August Oscar-díjas dán filmrendező és Jirina Bohdalová cseh színésznő, akik szintén Kristián-díjat kapnak életművükért.

A közlemény szerint a fesztivál idején Prágába látogat többek közt Louis Garrel francia rendező és színész, valamint felesége, Laetizia Casta modell és színésznő.

A Febiofest filmfesztivál immáron 26. évfolyamában összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők. A 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le. Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviseli.

A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár. A 33 tagú nemzetközi zsűri tiszteletbeli elnöke az idén Jan Saudek világhírű cseh fotós lesz.

A fesztivál zárónapján levetítik Stan Laurel és Oliver Hardy amerikai komikuspáros életéről szóló filmet, a Stan & Ollie-t.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban. Két évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente nagyjából 80 ezer.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket áprilisban több cseh városban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!