A szerkesztő ajánlja

2016.03.24. 14:02

Vérzik és ragyog felettünk a húsvét

Kiss Kálmán

A nagyhétben vagyunk. Vérzik és ragyog felettünk a húsvét. Jézusra gondolunk, a megfeszítettre, a feltámadottra. Feltámadt? Ennek ellentmond a tapasztalat, a tudás, az összes természettörvény. És mégis! Olvassuk el Pilinszky János versét, és megtörténik velünk a csoda.

 

Harmadnapon

És felzúgnak a hamuszín /

egek,

hajnalfele a ravensbrücki /

fák.

És megérzik a fényt a /

gyökerek.

És szél támad. És fölzeng /

a világ.

 

Mert megölhették hitvány /

zsoldosok,

és megszünhetett dobogni /

szive –

Harmadnapra legyőzte/

a halált.

Et resurrexit tertia die.

 

Jézus emberisten, istenember. Jelkép, a legegyetemesebb szimbólum. Története sokrétű, hatalmas példázat. Rólunk szól. Nyomorúságunkról és legnagyszerűbb lehetőségeinkről. De hadd beszéljen erről egy másik vers:

A Szentlélek által fogant

az Úristen fia,

világra szülte kínok közt

anyja, Szűz Mária.

 

Kiszenvedett a kereszten,

föltámadt, mennybe szállt

azért, hogy mi, kik rettegünk

túléljük a halált.

 

Ige, Jézus a megváltónk, ő a Messiás. De a zsidó vallás hívei tagadják ezt. Szerintük a Messiás még nem jött el, még várni kell rá. De akkor ki Jézus? Csaló, szélhámos? Ezt nem mondja ki senki, csak sejteti. Az előzményekből logikai szükségszerűséggel következik a zárótétel. Azt mondom nekik: nézzetek körül! Mit láttok? Átzúdult a halálon az élet, kirobbant a télből a tavasz, levéllé pattantak a rügyek, szinte hallani, hogy nő a fű; mókás tapsifülesek piros tojásokat gurítgatnak, kissé kapatos locsolkodók verseket skandálva járkálnak a zöld erdők kék ibolyái között, s pajzán tekintetek vetkőztetik kedves vakmerőséggel a pironkodó lányokat. Ki meri kétségbe vonni, hogy Ő feltámadt? Húsvét van: most egy Jézus és az emberiség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!