A szerkesztő ajánlja

2013.11.05. 18:54

Lehallgató központ volt a berlini brit nagykövetség tetőterében a The Independent szerint

Guido Westerwelle német külügyminiszter kedden hivatalába kérette Nagy-Britannia berlini nagykövetét a diplomáciai képviseleten állítólag működő lehallgató központról szóló hírek miatt

Guido Westerwelle német külügyminiszter kedden hivatalába kérette Nagy-Britannia berlini nagykövetét a diplomáciai képviseleten állítólag működő lehallgató központról szóló hírek miatt.

A berlini külügyminisztérium egy szóvivője elmondta: felhívták a brit nagykövet figyelmét, hogy a fogadó országban zajló kommunikáció megfigyelése egy diplomáciai képviseletről ellentétes a nemzetközi joggal, és ez abban az esetben is így lenne, ha igaznak bizonyulnának a berlini brit nagykövetséggel kapcsolatos hírek.

A szóvivő hangsúlyozta: a brit nagykövetet nem berendelték, mint október végén az amerikai nagykövetet, hanem bekérették a minisztériumba, és a tárca álláspontját nem a külügyminiszter, hanem egy munkatársa ismertette.
A The Independent című brit lap kedden arról írt, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársától, Edward Snowdentől származó dokumentumok alapján a berlini kancellári hivataltól és a Reichstagtól, a német a berlini parlament alsóházának épületétől alig néhány száz méterre álló brit nagykövetség tetőterében lehallgató központot működtet a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ.

Ugyancsak a Snowden-féle iratok alapján a német hatóságok azt feltételezik, hogy az NSA megfigyelte Angela Merkel kancellár mobiltelefonját. Ezért rendelték be a külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet. Az ügy nyomán tárgyalások kezdődtek a német és az amerikai kormányzat között egy megállapodásról, amely tiltaná a kémkedést egymás után.

"Úgy tűnik, hogy a brit viszonylatban is szükség lehet egy ilyen megállapodásra" - kommentálta az NSA-tól kiszivárogtatott dokumentumokból kibontakozó megfigyelési ügy újabb fejleményét Wolfgang Bosbach, a konzervatív CDU képviselője. 
"A bizalom jó, de az ellenőrzés még jobb" - mondta Thomas Oppermann, a konzervatívokkal közös kormányzásra készülő szociáldemokraták belügyi, biztonsági kérdésekre szakosodott politikusa. Hozzátette: a német nemzetbiztonsági szolgálatokat át kell alakítani, és a reform során "sajnos azzal is számolni kell, hogy a barátaink is kémkednek utánunk" - mondta Oppermann, akit a formálódó nagykoalíciós kormány belügyminiszteri posztjának várományosaként is emleget a német sajtó.

Az ellenzéki Zöldek és a Baloldal szerint a kormánynak menedékjogot kell adnia Edward Snowdennek, hogy a parlament meghallgathassa az Oroszországban tartózkodó informatikust, akit az Egyesült Államokban bíróság elé akarnak állítani. Angela Merkel kancellár elzárkózik a menedékjog megadásától, mert nem akarja veszélyeztetni a német-amerikai barátságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!