Sportvilág

2013.08.12. 10:47

Rövidpályás úszó Vk: Hosszú Katinka változatlanul az élen

Parádés hétvégét zárt Berlinben Hosszú Katinka, aki megerősítette éllovas pozícióját az úszók idei rövidpályás Világkupa-sorozatának összetett pontversenyében, ráadásul újabb világcsúcsokat is felállított. Gyurta Dániel szintén jól áll, miután Berlinben is nyert 200 mellen és második lett 100-on.

MTI

A normálmedencében világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka a német főváros előtt, a 25 méteres uszodába kiírt széria hét közben rendezett eindhoveni nyitóállomásán már remekelt négy világrekordjával, ehhez tett hozzá most Berlinben újabb kettőt. A szombat-vasárnapi fellépésén 400 m vegyesen és e rendkívüli sokoldalúságot megkövetelő úszóműfaj negyed akkora távján is módosított az eddigi legjobb eredményen, ennél fogva immár mindhárom vegyesszámban ő a csúcstartó. "Mellesleg" a hétvégén megnyerte a 200 m vegyest és a 200 m pillangót is, második lett 200 m gyorson, s alig maradt le a dobogóról 200 m háton.

"Nagyon örülök, hogy sikerült az amerikai Julia Smit mindhárom vegyes világcsúcsát megdöntenem, erre tényleg büszke vagyok - nyilatkozta a hazai sportági szövetség (MÚSZ) honlapjának Berlinből a Vasas úszója, akinek bevallása szerint a tervezettnél sokkal jobban sikerült az eindhoveni és a berlini Vk-viadal. - Annyit lehetett sejteni, hogy nem fog rosszul menni, hiszen jó formában érkeztem ide, de a hat világrekord még nekem is meglepetés."

A barcelonai normálmedencés, vagyis 50 méteres uszodában rendezett világbajnokságon 200 és 400 m vegyesen aranyérmes, 200 m pillangón pedig harmadik Hosszú Katinka múlt heti pompás teljesítménysorának köszönhetően növelte előnyét a Vk-pontversenyben, ami azért fontos a sportszakmai szempontokon túl, mert a legjobbak jelentős pénzjutalmat is kapnak. A Barcelonában világbajnoki címét 200 mellen megvédő, londoni olimpiai aranyérmes újpesti Gyurta Dániel a harmadik a Vk-rangsorban.

A teljes sorozatot együttesen csaknem 2 millió dollárral dotálja a FINA, az egyéni legjobb a legvégén mindkét nemnél 100 ezer dollárral gazdagodik (tavaly ugyanennyivel díjazták Hosszú Katinkát a női verseny megnyeréséért), a másodikak 50-50, a harmadikak pedig 30-30 ezer dollárt kapnak. A számonkénti első hely 1500, a második pozíció 1000, a harmadik pedig 500 dollárral fizet minden színhelyen, a világrekord különprémiuma pedig 10 ezer dollár.

Ami a pontversenyt illeti, a FINA-kiírás szerint a hét állomás alkotta Világkupa-sorozat valamennyi viadalán minden egyes szám megnyerése 12 pontot hoz a konyhára, a második hely 9, a harmadik 6 pontot ér. A viadal abszolút legjobb eredményét produkáló úszó jutalma 24 pont, a másodiknak 18, a harmadiknak pedig 12 pont jár, a világcsúcsért plusz 20 pont dukál nőknél és férfiaknál egyaránt.

A Vk-állás két verseny után (a FINA-honlap összegzése szerint):

nők:
1. HOSSZÚ KATINKA 282 pont
2. Mireia Belmonte (spanyol) 97
3. Ranomi Kromowidjojo (holland) 86
4. Lauren Boyle (új-zélandi) 66
5. Emily Seebohm (ausztrál) 63
6. Jeanette Ottesen (dán) 57

férfiak:
1. Chad Le Clos (dél-afrikai) 128 pont
2. Vlagyimir Morozov (orosz) 87
3. GYURTA DÁNIEL 84
4. Roland Schoeman (dél-afrikai) 57
5. Conor Dwyer (amerikai) 51
6. Kenneth To (ausztrál) 48

A rövidpályás sorozat átmeneti szünetet követően Moszkvában folytatódik október 12-én és 13-án, aztán Dubaj (október 17-18.), Doha (október 20-21.) és Szingapúr (november 5-6.) következik, a záróviadalt pedig Tokióban bonyolítják le november 9-én és 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!