Sportvilág

2013.12.15. 12:02

Rövidpályás úszó Eb: Hosszú Katinka bronzérmes 200 háton

Hosszú Katinka bronzérmet nyert vasárnap 200 méter háton a dániai Herningben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

Kilencvenötre ugrott a magyar érmek száma

A rövidpályás úszó Európa-bajnokságokon eddig szerzett magyar érmek száma a hét végén 85-ről 95-re ugrott a dániai Herningben kiharcolt tíz dobogós helyezésnek köszönhetően.

A 25 méteres medencébe kiírt Eb-k históriája 1991-ben indult, s eleinte - 1996-ig - sprint Európa-bajnokságnak nevezték őket. A magyar úszósport első ízben 1999-ben képviseltette magát ilyen eseményen, az utóbbi esztendőkben pedig már nem csupán a részvételben, hanem a minőségi mutatókat illetően, eredményességben is jeleskednek legjobbjai. Az eddigi 17 kismedencés versengésben a magyarok 95 érmet nyertek, tételesen 42 aranyat, 29 ezüstöt és 24 bronzot.

 

Hosszú Katinka bronzérmes 200 háton

Hosszú Katinka bronzérmet nyert vasárnap 200 méter háton a dániai Herningben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

Hosszú a 400 méter vegyesen szerzett ezüstje és a 100 pillangón elért ötödik helye után már a harmadik döntőjében volt érdekelt vasárnap este, és az utolsó szereplésére nagyon összekapta magát: jó erőbeosztással, magabiztosan végzett a harmadik helyen 2.03.81 perces eredménnyel, így joggal örülhetett a verseny végén.

"Naná, hogy nevetek, ez nagyon fontos visszaigazolás volt" - nyilatkozott a magyar szövetség facebook-oldalán. "Az az igazság, hogy az első napokban éreztem, valami nem stimmel a formába hozással, tegnap pedig már tisztára úgy voltam, mint akit durván fejbe vertek. Ez a kétszáz hát viszont helyre tett, mert mutatta, azért van erőm, ez volt a harmadik döntő, és mégis jól végig tudtam menni. Kár, hogy nem itt kezdődik a verseny, mert most érzem azt, hogy bármit meg tudnék csinálni!"

Az övé volt a magyar küldöttség tizedik, egyben utolsó érme Herningben. Korábban győzött Hosszú Katinka 200 vegyesen, Verrasztó Dávid 400 vegyesen, Gyurta Dániel 100 és 200 mellen, valamint Gyurta Gergely 1500 gyorson, míg másodikként végzett Hosszú 100 és 400 vegyesen, továbbá Bernek Péter 200 háton, s harmadikként zárt Kozma Dominik 200 gyorson.

 

Kozma Dominik bronzérmes 200 gyorson

Kozma Dominik bronzérmet nyert 200 méter gyorson a dániai Herningben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

Kozma az 50 és a 100 méter után jutott döntőbe 200-on, mégpedig a mezőny második legjobb idejével, 1:43.35-tel. A vasárnap esti fináléban aztán ezen az eredményen - egyéni legjobbján - még egy századot javított, ami kellett is a harmadik helyhez, mivel azt az olasz Filippo Magninival holtversenyben harcolta ki.

"Tudtam, hogy van esélyem az éremre, de azt is, hogy iszonyú nehéz lesz megszerezni" - értékelte úszását Kozma. "Az edzőmnek, (Turi) Gyuri bácsinak megígértem, hogy ha kell, eltöröm az ujjamat a benyúlásnál, de kőkeményen meghajtom a végét, mert így kell befejezni egy versenyt. Nahát majdnem sikerült eltörni... Egyébként anyukám most duplán boldog lehet, mert Filippo Magnini a kedvenc úszója."

Kozma kétszázon 50-es medencében ért már el kimagasló eredményt: tavaly Eb-bronzérmes lett Debrecenben.

Bernek Péter 1:45.36-tal a tizedik helyen végzett a szám herningi döntőjében

Kozmáé volt a magyar küldöttség kilencedik érme Herningben. Korábban győzött Hosszú Katinka 200 vegyesen, Verrasztó Dávid 400 vegyesen, Gyurta Dániel 100 és 200 mellen, valamint Gyurta Gergely 1500 gyorson, míg másodikként végzett Hosszú 100 és 400 vegyesen, továbbá Bernek Péter 200 háton.

 

Gyurta Dániel aranyérmes 200 mellen

Gyurta Dániel aranyérmet nyert vasárnap 200 méter mellen a dániai Herningben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

Gyurta, a táv olimpiai és világbajnoka - aki korábban a leggyorsabb volt 100 méteren is - a saját világcsúcsától mindössze öt századmásodperccel maradt el, 2:00.72 perccel a világ idei legjobb eredményével győzött. Ötven méternél elsőként fordult, majd 100-nál és 150-nél másodikként a brit Jamieson mögött, de az utolsó ötvenen ellépett riválisaitól.

"Délelőtt azért tartalékoltam, mert már a száz után is láttam, hogy a német és a brit srác is nagyon megy, azaz muszáj volt egy kis erőt félretenni délutánra, azon belül is az utolsó ötvenre" - idézte Gyurta összegzését a Magyar Úszószövetség facebook-oldala. "Úgy gondolom, ez sikerült. Jamieson ugyan elindult a harmadik ötvenen, de az első száz tempója után sejtettem, hogy ezt a sebességet nem fogja tudni tartani. Az én utolsó ötvenemet pedig senki nem bírta. És nagyon őszintén mondom: nem bánom, hogy nem jött össze a világcsúcs. Majd legközelebb!"

Az övé volt a magyar küldöttség nyolcadik érme Herningben. Korábban győzött Hosszú Katinka 200 vegyesen, Verrasztó Dávid 400 vegyesen, Gyurta Dániel 100 mellen és Gyurta Gergely 1500 gyorson, míg másodikként végzett Hosszú 100 és 400 vegyesen, továbbá Bernek Péter 200 háton.

Ott volt a 200 méter mell döntőjében Verrasztó Dávid is, aki 2:07.53-mal tízedik lett.

 

Hosszú ötödik, Szilágyi hetedik 100 pillangón

Hosszú Katinka az ötödik, Szilágyi Liliána pedig a hetedik helyen végzett vasárnap 100 méter pillangón a dániai Herningben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

Hosszú a 400 vegyes után nem sokkal ugrott ismét medencébe, így alig maradt ideje a pihenésre. A számára ezüsttel zárult előző futama után adott nyilatkozatából kiderült, hogy a formájával sincs megelégedve, s a 100 pillangón mutatott teljesítménye alá is támasztotta, hogy nincs a legjobb állapotban. Végig a mezőnyben tempózott, az éremszerzésre ezúttal nem volt esélye.

Szilágyi viszont örülhetett, mert egyéni csúcsot úszott, ami a hetedik helyhez volt elég.

 

Verrasztó Evelyn ötödik 200 gyorson

Verrasztó Evelyn ötödik lett 200 méter gyorson a dániai Herningben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

A vasárnap délelőtti selejtezőből a legjobb idővel, 1:54.60 perccel jutott be a fináléba, s ott még javított is eredményén, az 1:54.37 azonban nem volt elég a dobogóhoz.

Verrasztó ebben a számban korábban már többször is volt érmes kontinensbajnokságon: 2009-ben ezüstöt, 2010-ben és 2011-ben pedig bronzot szerzett.

 

Hosszú Katinka ezüstérmes 400 vegyesen

Hosszú Katinka ezüstérmet nyert vasárnap 400 méter vegyesen a dániai Herningben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

Hosszú, aki a 25 méteres medencébe kiírt vegyesszámok közül a 200 métert csütörtökön megnyerte, 100-on pedig szombaton ezüstéremmel zárt, a 400 méter döntőjében végig a második helyen haladt Mireia Belmonte Garcia mögött, s 4:24.69 perces eredménnyel ért célba. Pillangón és háton még tapadt spanyol riválisára, mellen azonban lemaradt, és a gyorson már csak a második helyért küzdhetett.

"Látni kell, valamit elszúrtunk a formába hozással, de azt gondolom, ebből is tanulni lehet és kell is" - idézte őt a magyar szövetség facebook-oldala. "Úgy gondolom, még mindig jobb, hogy itt történt ez, mint mondjuk a világbajnokságon. Szerintem tudjuk, hogy min kell változtatni, ez jó. Most egyébként teljesen kiúsztam magam, pláne mert Shane azt mondta, ha nyerek, akkor visszaléphetek a következő két számtól. Így viszont muszáj úsznom..."

Ez volt a magyar küldöttség hetedik érme Herningben. Korábban győzött Hosszú 200 vegyesen, Verrasztó Dávid 400 vegyesen, Gyurta Dániel 100 mellen és Gyurta Gergely 1500 gyorson, míg másodikként végzett Hosszú 100 vegyesen és Bernek Péter 200 háton.

 

Rövidpályás úszó Eb: Verrasztó Evelyn a legjobb idővel döntős

Verrasztó Evelyn a legjobb eredménnyel, Hosszú Katinka a második és az ötödik legjobbként, Gyurta Dániel pedig a negyedik idővel biztosította helyét az esti tízes döntőben a dániai Herningben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokság befejező napján. Kozma Dominik egy második hely birtokosaként jutott a döntőbe.

A délelőtti selejtezőkben az egyéni előfutamokban rajthoz állt 17 magyar közül a Jövő SC-s Verrasztó Evelyn teljesített a legkiválóbban: mindenkit maga mögé utasítva a 200 m női gyors 42 fős mezőnyében 1:54.60 perccel elsőként kvalifikálta magát a fináléba. Ebben a számban korábban már többször is állt kontinensbajnoki dobogón: 2009-ben ezüst-, 2010-ben és 2011-ben pedig bronzérmet szerzett.

Hosszú Katinka - aki a 25 méteres medencébe kiírt vegyesszámok közül a 200 métert csütörtökön megnyerte, 100-on pedig szombaton ezüstéremmel zárt - vasárnap 400 méteren indult, s 4:31.27 perc alatt tudta le a távot. A világcsúcsot 4:20.85-tel tartó Vasas-versenyzőnél gyorsabb csak a legnagyobb vetélytárs, a spanyol Mireia Belmonte volt, aki 4:27.20-at produkált. Hosszú 200 m háton is startolt, ott pedig ötödik lett, így összesen három fináléban is érdekelt vasárnap este, mivel előző nap - Szilágyi Liliánával egyetemben - már kiharcolta a tízbe kerülést 100 m pillangón is.

A fő számában, 200 m mellen szintén világrekorder (2:00.67) Gyurta Dániel három embert engedett maga elé a matinés próbán, de így is könnyed úszással vált a finálé tagjává. Az esetében egyelőre gyengébb számnak minősíthető 100 m mellen pénteken Európa-bajnokká avanzsált UTE-versenyző a befejező napon 2:05.28 perc alatt teljesítette a kötelező penzumot. Vele együtt a 200 mell tízes döntőjébe jutott a 400 m vegyes itteni Eb-aranyérmese, Evelyn bátyja, Verrasztó Dávid is, aki összesítésben a még éppen a folytatást lehetővé tevő 10. pozíciót érdemelte ki. Ehhez némi szerencse is kellett, nevezetesen az a szabály, hogy nemzetenként csak ketten juthatnak tovább, így a teljes rangsorban 2:06.92 perccel 12. Verrasztó előtt beérkező négy orosz közül kettő búcsúra kényszerült.

Bernek Péter 200 m gyorson "másolta" Verrasztót, ugyanis hasonló módon lett tizenkettedikből 10., s így döntős (1:45.01), míg Kozma Dominik ugyanebben a számban nem bízta a szerencsére a továbbjutást, hanem parádés úszással a második legjobb idővel (1:43.35) vált finalistává. A Kőbánya SC versenyzője ezzel - elismerésre méltó módon - az 50 és a 100 gyors után a harmadik "vágtaszámban" is a kontinens elittársaságának tagja lett. Kétszázon 50-es medencében ért már el kimagasló eredményt: tavaly Eb-bronzérmes lett Debrecenben.

A többi magyarnak nem termett babér a rövidpályás Európa-bajnokság zárónapján. Így nem jutott tovább 50 m gyorson Dara Eszter (25.26 mp, 27. hely) és Novoszáth Melinda (26.11, 50.), 50 m pillangón Pulai Bence (23.94, 32.), 400 m vegyesen Farkas Adél (4:42.22, 18.) és Sebestyén Dalma (4:47.84, 26.), 200 m mellen Horváth Dávid (2:07.80, 17.) és Földházi Dávid (2:11.81, 30.), 200 m gyorson Mutina Ágnes (1:57.46, 13.) és Novoszáth (1:59.47, 24.), illetve ez utóbbi számban a férfiaknál Dudás Dániel (1:47.43, 34.) és Rákos Patrik (1:47.89, 44.), 200 m háton pedig Joó Sára (2:12.52, 18.).

A staféták vetélkedésében a magyar csapat - Dara (pillangó), Sztankovics Anna (mell), Joó (hát), Mutina (gyors) összetételben - 1:53.12 perccel 13-ikként végzett, vagyis nem jutott döntőbe a 4x50 méteres női vegyesváltóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!