Sportvilág

2013.08.16. 08:23

Premier League - Ferguson nélkül és újra Mourinhóval indul szezon

Mozgalmas holtszezont tudhatnak maguk mögött a szombaton kezdődő angol labdarúgó-bajnokságban, azaz a Premier League-ben érdekelt klubok, ám lehet, hogy a nyár hátralévő részében kerül sor a legnagyobb átigazolásokra.

MTI

A legnagyobb változás egyértelműen az, hogy a címvédő Manchester United 1986 után először Sir Alex Ferguson nélkül vág neki az idénynek. A Vörös Ördögök legendás skót vezetőedzője több mint 26 év után távozott posztjáról az elmúlt szezon végén, helyét pedig honfitársa, az Evertontól érkező David Moyes foglalta el.

Az új tréner rögtön egy trófeával mutatkozott be, ugyanis múlt vasárnap a Wigan Athletic legyőzésével a gárda megnyerte az angol Szuperkupát. Az MU-nál a holtszezon legtöbb beszédtémáját ennek ellenére nem az új edző, hanem Wayne Rooney szolgáltatta: az angol válogatott csatár különböző okok miatt csak epizódszerephez vagy még ahhoz sem jutott a gárda felkészülési mérkőzésein, mivel állítólag szeretné elhagyni a klubot.

A támadóért - aki az Evertonnál korábban már dolgozott Moyes-szal - a Chelsea több ajánlatot is tett, ám a manchesteri vezetők egyelőre hallani sem akarnak a játékos klubcseréjéről. Az MU szombat este az előző szezonban Ligakupa-győztes Swansea City vendégeként kezdi az idényt.

A manchesteriek egyik nagy kihívója a Chelsea lehet, ahova 2007 után visszatért José Mourinho: a Real Madridtól érkezett portugál szakember nem sokat változtatott a kereten, így nagy kérdés, hogy a londoniak milyen teljesítményre lesznek majd képesek. 

Ugyancsak új vezetőedző ül majd a Manchester City kispadján: a menesztett Roberto Mancini helyét egy szintén korábbi Real Madrid edző, a Málagától érkezett Manuel Pellegrini vette át. A chilei szakember a Sevillából erősítette meg a keretet, ugyanis Alvaro Negredo és Jesus Navas is a klubhoz igazolt. Pellegrini hétfő este a Newcastle United ellen mutatkozhat be hazai környezetben. 

Rooney ügye meg sem közelíti azt, amely a Tottenham Hotspur és a Real Madrid között zajlik Gareth Bale esetében: az elmúlt szezonban a szakírók és a játékosok által is az idény legjobbjának választott walesi szélsőt egyelőre még világcsúcsot jelentő összegért sem volt hajlandó eladni a londoni klub a spanyoloknak. Ugyanakkor Bale már többször is hangoztatta, távozni akar, ezt azzal is jelezte, hogy nem lépett pályára a gárda felkészülési mérkőzésein. Hasonló a helyzet a Liverpoolnál, ahol az uruguayi Luís Suarez szeretne klubot váltani, a dél-amerikai támadót az Arsenal csábítja, ám az Anfield Road vezetősége hallani sem akar arról, hogy egy PL-rivális csapatnak adják el az együttes legnagyobb értékét. 

Sokáig húzódott, végül azonban megoldódott Gera Zoltán ügye a West Bromwich Albionnál, miután a birminghamiek újabb egyéves szerződést kötöttek a magyar válogatott csapatkapitányával, aki januári sérülését és hosszas felépülését követően így most visszatérhet a pályára.

Premier League, 1. forduló:
szombat:

FC Liverpool-Stoke City 13.45  
Arsenal-Aston Villa 16.00 
Norwich City-Everton 16.00  
Sunderland-Fulham 16.00  
West Bromwich Albion-Southampton 16.00  
West Ham United-Cardiff City 16.00  
Swansea City-Manchester United 18.30
vasárnap:

Crystal Palace-Tottenham Hotspur 14.30 
Chelsea-Hull City 17.00
hétfő:

Manchester City-Newcastle United 21.00

Az elmúlt tíz év bajnokai:
2003: Manchester United 
2004: Arsenal 
2005: Chelsea 
2006: Chelsea 
2007: Manchester United 
2008: Manchester United 
2009: Manchester United 
2010: Chelsea 
2011: Manchester United 
2012: Manchester City 
2013: Manchester United 

Az összesített élmezőny:
20 alkalommal: Manchester United 
18: FC Liverpool  
13: Arsenal  
9: Everton 
7: Aston Villa 
6: Sunderland

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!