Sportvilág

2015.10.14. 14:44

Már csak négy hely kiadó - A szakemberek szerint Szlovénia ellen lenne esélyünk

Dunaújváros - Kedden késő este befejeződtek a 2016. évi labdarúgó Európa-bajnokság utolsó selejtező csoportjaiban is a küzdelmek. A szerencse ezúttal sem kedvezett a magyar válogatottnak,hiszen az utolsó pillanatban lecsúsztak a legjobb harmadik pozícióból.

Gróf András

A jövő esztendei franciaországi kontinens viadal huszonnégyes mezőnyéből húsz hely elkelt. A már biztos résztvevők névsora: Franciaország (házigazda), Csehország (A-csoport 1. hely), Izland (A-csoport 2. hely), Belgium (B-csoport 1. hely), Wales (B-csoport 2. hely), Spanyolország (C-csoport 1. hely), Szlovákia (C-csoport 2. hely), Németország (D-csoport 1. hely), Lengyelország (D-csoport 2. hely), Anglia (E-csoport 1. hely), Svájc (E-csoport 2. hely), Észak-Írország (F-csoport 1. hely), Románia (F-csoport 2. hely), Ausztria (G-csoport 1. hely), Oroszország (G-csoport 2. hely), Olaszország (H-csoport 1. hely), Horvátország (H-csoport 2. hely), Portugália (I-csoport 1. hely), Albánia (I-csoport 2. hely), Törökország (A-csoport legjobb 3. hely). A további négy helyért pótselejtezőt játszanak a csoportok harmadik helyén végzett válogatottak, amelyek így állnak az UEFA válogatottakra vonatkozó koefficienslistáján, ami alapján a kiemelés zajlik majd: Bosznia és Hercegovina 13., Ukrajna 14., Svédország 16., Magyarország 20., Dánia 21., Írország 23., Norvégia 25., Szlovénia 26. A magyar csapat kiemelése csak egy hajszálon múlt, hiszen nekünk 27,142 pontunk van, míg a dánoknak 27,140, vagyis 2 ezredponttal előztük meg őket. A sorsolás október 18-án lesz, a pótselejtezők első meccsét november 12-14. között, a másodikat pedig 15-17. között kell lejátszani. A továbbjutásról klasszikus oda-visszavágós szabályrendszerben döntenek a csapatok. Az idegenben lőtt gól számít, ha a két meccsen azonos számú gólt szereznek a mérkőző felek. Ha a két találkozó 180 perce nem hoz döntést, hosszabbítás, majd tizenegyespárbaj következik. Magyarország az UEFA-tól egy zárt kapus mérkőzésről szóló büntetést kapott, amelyet Feröer ellen kellett volna letöltenie. Jogerős másodfokú döntés egyelőre nincs, mindenesetre még akár zárt kapus is lehet a hazai pótselejtező összecsapás.

Böde Dániel a Feröer-szigetek csapatának két gólt lőtt. A pótselejtezőn is szükség lesz az eredményességére Fotó-mti: Koszticsák Szilárd

A Dunaferr bajnokcsapatának edzője, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya, Egervári Sándor szerint egyszerűbb lett volna a csoportból kvalifikálni magunkat az Európa-bajnokságra.

- Észak-Írország elsősége számomra hatalmas meglepetés. Jó lett volna megszerezni a második helyet, hiszen a második kalapból sorsoltak minket. Erre meg is voltak a lehetőségek, hiszen előzetesen a csoport legerősebb csapatának tartott görögök betliztek. Sokkal egyszerűbb lett volna a csoportból továbbjutni, hiszen a pótselejtezős gárdák közül egyik sem könnyű ellenfél. Amennyiben lehetőségem lenne rá, akkor Szlovéniát választanám, hiszen a másik három együttes tipikus erőfutballt játszik, ami nem igazán fekszik nekünk.

A Dunaújváros PASE vezetőedzője, Artner Tamás reális eredménynek tartja a harmadik helyezést.

- Már a sorsoláskor látszott, hogy a lehető legkellemesebb csoportba kerültünk, amihez pluszban jött a görögök gyengélkedése. Sajnos nem tudtuk elkerülni a pótselejtezőt, ahol nem lesz egyszerű kiharcolni a továbbjutást. A mérkőzések utolsó perceiben szerzett találatok hosszú távon kiegyenlítik egymást. Volt amikor számunkra kedvezett, volt amikor az ellenfeleinket segítette a szerencse. Jó lenne elkerülni az íreket, hiszen a futballjuk nem fekszik nekünk, és a dánok is erősebbek. Úgy érzem, ellenük negyven százalék esélyünk lenne. A norvégok és szlovének ellen viszont legalább ötven-ötven százalék a sanszunk.

Szurkolóként mindig optimistán tekintek a magyar labdarúgó-válogatott szereplése elé egy-egy kvalifikációs sorozat előtt. Így volt ez a mostani Eb-selejtező csoport indulásakor is, de már az első, az Észak-Írország elleni hazai találkozón elszenvedett verség elvette a kedvemet. Az azonnali szövetségi kapitányváltás azonban sokáig sikerrel kecsegtetett, de Dárdai Pál németországi kenyéradója nem engedélyezte, hogy befejezze a megkezdett munkát. A helyette kinevezett Bernd Storck már korántsem rendelkezett olyan szuggesztív képességekkel, amire szükség lett volna a románok elleni hazai, illetve az észak-írek elleni idegenbeli találkozókon. A két döntetlennek köszönhetően, maradt a csoport harmadik helye, ami sokáig a legjobbnak, továbbjutást érőnek számított a mezőnyben. Az utolsó pillanatban azonban Törökország megelőzte a csapatunkat. Maradt tehát a pótselejtező, ami nem sok jóval kecsegtet. Egy semleges helyszínen lejátszott találkozón talán nagyobb esélyünk lenne, de oda-visszavágós alapon már kevesebb a sanszunk. Ennek ellenére bízzunk a csodában!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!