Sportvilág

2009.08.04. 02:26

Kaká 56 millió fontért váltott, szerződött a Real Madridba

Madrid - A királyi klub élére visszatért elnök, Florentino Perez első jelentősebb átigazolása Kaká volt. Drágább, mint Zidane, ám olcsóbb, mint C. Ronaldo.

Dunaújvárosi Hírlap

A Konföderációs Kupa befejezése után néhány nappal mutatták be Madridban a klub új szerzeményét, a brazil Ricardo Izecson dos Santos Leitét, azaz Kakát. Perez elnök ügyel arra, hogy a világ legdrágább játékostranszferei az ő nevéhez fűződjenek, lévén előzőleg a toplista első két helyén is Madridba kerülő játékos állt, a francia Zinedine Zidane 2001 nyarán a Juventusból 46 millió fontért, míg a portugál Luis Figo egy évvel korábban a Barcelonától 37 millió fontért érkezett. Azóta Kaká csak a második a játékjogért kifizetett pénzek tekintetében, ugyanis a portugál Cristiano Ronaldóért 80 millió fontot fizettek a Manchester Unitednek. Persze, a brazil világbajnokot ez cseppet sem zavarja. Játéktudásban biztosan ér annyit, mint luzitán klubtársa, neveltetés, viselkedés, életvitel tekintetében pedig össze sem hasonlítható a két labdarúgó.

Kaká Brazília fővárosában, Brasíliában született, értelmiségi családba, egy mérnök és egy tanárnő gyermekeként. Többen megjegyezték, kevés hozzá hasonló társadalmi gyökerű klasszist nevelt ki a kontinensnyi ország, a sztárok zöme mélyszegénységből érkezett. Kivételnek az 1970-es vb egyik legnagyobb csillagát, az orvosi diplomát szerzett Tostaót, a szintén doktorátussal rendelkező Sócratest, öccsét, Rait, az 1994-ben szintén aranyérmes, az idei nyártól a Milan vezetőedzőjeként dolgozó Leonardót, valamint Kakát szokták ezen ritka vonulatban emlegetni.

Kaká igazi keresztneve Ricardo, becenevét öccsétől, a szintén futballista Rodrigótól kapta. A kisebbik testvér nem tudta kimondani a Ricardót, a kakát viszont igen. Az öcs is ismert játékos, a tavalyi esztendőben is az AC Milan kötelékébe tartozó védőt azonban kölcsönadták a belga bajnok Standard Liege gárdájának.

Bátyja rendkívül vallásos, 2000-ben, 18 évesen a nagyszülőkhöz utazott Caldas Novasba, beugrott a ház medencéjébe, a nem túl mély vízben megütötte a nyakcsigolyáját. Óriási szerencséje volt, könnyen megbénulhatott volna, ám tökéletesen felépült. Kaká mindezt az isteni gondviselésnek tudta be. Kedvenc olvasmánya a Biblia, a labdazsonglőr legkedveltebb idézete is onnan származik: Mindenre képes vagyok, mert az Úr erőt adott. Esküvőjét a Krisztusban újjászületett nevű, evangélikus brazil közösség tagjaként tartotta meg. Az AC Milan 2003 augusztusában szerződtette a Sao Paulótól az egy évvel korábban világbajnoki címet szerző futballistát, az olaszok elnöke, Silvio Berlusconi szerint bagóért, pusztán 8,5 millió dollárért vásárolták meg. A vörös-feketékkel mindent megnyert, ő a klub utóbbi tíz évének legfontosabb és legértékesebb játékosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!