Sportvilág

2015.07.28. 19:27

Ismét előnyből kaptak ki a női pólósok, Risztov Éva olimpiai kvótát szerzett 10 kilométeres úszásban, Olasz Annának nem sikerült ugyanez

Kazany - Risztov Éva olimpiai kvótát szerzett, a női pólócsapat viszont kikapott a kazanyi vizes világbajnokságon.

Risztov Éva kvótát szerzett a riói ötkarikás játékokra a nyíltvízi úszók olimpiai távján, 10 kilométeren a kazanyi vizes világbajnokság keddi napján, miután a még éppen indulási jogot jelentő tizedik helyen végzett. A másik magyar, Olasz Anna 11.-ként érkezett célba, így lemaradt a jövő évi brazíliai olimpiáról.

A londoni olimpiai aranyérmes Risztov kezdettől az élbolyban haladt a Kazanka folyó 21 fokos vizében megrendezett viadalon, ahol a távot négy, egyenként két és fél kilométeres körben tette meg az 57 induló alkotta mezőny. Risztov öt kilométernél másodikként, Olasz hetedikként érte el a féltávot jelző bólyát. A hajrára is mindketten az élboly tagjaként fordultak rá, Risztov végül a még éppen riói részvételt érő tizedik helyet szerezte meg, éppen a 25 kilométeren tavaly Eb-ezüstérmes Olasz előtt, aki így nem állhat rajthoz a jövő nyári játékokon.

Nagyon jó verseny volt, mindig az olimpia előtti évben a legnehezebb a világbajnokság - nyilatkozta Risztov a könnyeivel küszködve az M4 Sportnak. Hozzátette, hogy ő kvótáért jött, és nagyon örül, hogy sikerült.

A kapuban Bolonyai Flóra sem segíthetett a hajrában
Fotó: Kovács Anikó/MTI

Úgy gondolom, nagyon nagy dolog olimpiai bajnokként újra kijutni. Én az álmomat 2012-ben beváltottam, és ha valaki akkor megkérdezi, hogy ott leszek-e Rióban, azt mondtam volna, hogy nem jelentette ki.

Azt az egyet kértem, hogy csak ne tizenegyedik legyek - összegzett szomorúan Olasz Anna. - Másodjára maradok le így az olimpiáról, úgy néz ki, ez nem az én műfajom - mondta, majd így folytatta: - Nem úsztunk erős tempót, az utolsó körben mindenki elindult, jó erőben voltam, sok embert meg is tudtam előzni, de történtek olyan dolgok, melyekről nem szeretnék nyilatkozni...

A 10 kilométer világbajnoki címe a francia Aurelie Mulleré lett, aki az utolsó három kilométert gyakorlatilag végigsprintelve diadalmaskodott a holland Sharon van Rouwendahl és a brazil Ana Marcela Cunha előtt.

A magyar női vízilabda-válogatott 13-11-re kikapott kedden a házigazda orosz csapattól a világbajnokság második fordulójában.

Eredmény, D csoport, 2. forduló: Oroszország -Magyarország 13-11 (1-3, 4-3,
3-4, 5-1)

Gólszerzők: Liszunova 3, Abdrizjakova, Karimova, Ivaniva 2-2, Jarondajkina, Szimanovics, Prokofjeva, Tyimofejeva 1-1, illetve Keszthelyi 3, Bujka, Czigány 2-2, Kisteleki, Antal, Takács, Tóth 1-1

A magyar együttes amely a vasárnapi csoportnyitó meccsen egygólos vereséget szenvedett a kínaiaktól - csütörtökön a franciákkal találkozik, akiket le kell győzni. A csoport győztese automatikusan a nyolc közé jut, míg a második és a harmadik keresztbe játszik a negyeddöntőbe kerülésért.

Risztov kiharcolta az olimpiai indulást

Magyar szempontból drámai véget ért a női 10 kilométeres nyíltvízi verseny a kazanyi világbajnokságon: Risztov Éva a 10., Olasz Anna 3.6 másodperccel mögötte a 11. helyen végzett. Mivel csak az első tíz kvalifikál innen az olimpiára, és az itt kvótát szerző nemzetek a selejtezőn már nem vehetnek részt, mindez azt is jelenti, hogy csak az ötkarikás címvédő mehet Rióba, Annának újabb négy évet kell várnia az olimpiai indulásra. – Elmondhatatlanul boldog vagyok. Ha valaki London után azt mondja, hogy harmincévesen még Rióban is résztvevő leszek, talán kinevetem. Azt is tudom, nem sokan bíztak benne. Akik viszont igen, azoknak nagyon hálás vagyok – szeretném megköszönni mindenkinek, aki velem volt, aki hitt a sikeremben – nyilatkozta Risztov.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!