Sportvilág

2012.01.13. 11:48

Forma-1 a közszolgálati csatornán

Budapest - A csütörtökön tartott sajtótájékoztatón hivatalos formában is napvilágot látott, kik alkotják majd a Forma-1-es stábot a közszolgálati csatornán. A részletekről Riskó Gézát, az MTVA sportfőszerkesztőjét kérdeztük.

PLT

- Tudható, hogy már fél éve tárgyalások folytak arról, hogy a Forma-1 közvetítése visszatér a közszolgálati csatornára, de mi döntött végül az M1 javára?
 
- Az, hogy közszolgálati televízió vagyunk. Minél több sportesemény közvetítését szeretnénk megszerezni, ennek következtében a Forma-1 nagyon fontos volt. Szerencsére az MTVA rendszere befogadta ezt a sportágat.
 
- Komolyabb stúdióműsort ígérnek a Forma-1 körítéseként. Mit takar ez pontosan, meghívott vendégeket, hírességeket? Esetleg nézőknek lesz-e lehetőségük jelen lenni?
 
- A nézők esetleges jelenléte összefügg azzal, mekkora is a stúdió, ami pedig gazdasági mutatókkal is kapcsolatba hozható. Nem tervezzük előre, hogy nézőket vonjunk be. Azt tervezzük, hogy közszolgálati, szakszerű műsort adjunk. Ily módon a vendégeink hozzá értő emberek lesznek.
 
- Kiderült ugyebár, hogy a közvetítés HD minőségben történik majd. Ez full HD lesz-e, illetve a háttérműsorok is szintén HD minőségűek lesznek-e?
 
- Igen, full HD lesz a stúdióműsorunk is.
 
- Várható-e, hogy reklámmal megszakítják majd a Forma-1-es közvetítést?
 
- Nem. A stúdióműsor igen, megszakítható reklámmal, a Forma-1-es közvetítés viszont nem.


 
- Az RTL Klub tehát megvált a közvetítés jogaitól. Önök miként tervezik üzletileg is sikeresebbé tenni?
 
- Mi hosszú hónapokat dolgoztunk azon, hogy itt legyen. Azt gondolom, hogy egy közszolgálati televíziónál, nem minden esetben az a legfontosabb, hogy nyereséges-e, hanem, hogy tud-e olyan programot nyújtani a nézőnek, mellyel oda tudja vonzani a televízió elé. Egy közszolgálati televíziónak soha nem az lesz a célja, hogy celebműsorokat készítsen, s olyan álomvilágot sugározzon, mely eltérít a valóságtól. A Forma-1 valóságos része a világnak. Úgy gondolom, hogy a sport, egy olyan területe a mai társadalomnak, amely fel tudja emelni a lelkünket. A Forma-1 meglehetősen jelentős kapocs lesz köztünk és a nézők között, s több csatornán fogjuk a nézőket bombázni ezzel. Büszke vagyok rá, hogy megélhettem, hogy a Forma-1 visszakerült ide, s hogy a közszolgálat felismerte, hogy sport nélkül nem megy.
 
- A nézők facebookon, és egyéb online csatornákon keresztül hozzá tudnak-e majd szólni a műsormenethez, tehetnek-e fel kérdéseket? Esetleg interaktívabb lesz-e a műsor?
 
- Természetesen tehetnek, élőben fogunk reagálni a kérdésekre. Olyannyira, hogy még az is előfordulhat, hogy egy néző által feltett kérdésre Forma-1-es pilóta fog válaszolni.
 
- Megkerülhetetlen kérdéskör Palik László személye. Sokak nagyon hiányolják, sokak nem. Miként vélekedik erről?
 
- Mit értünk sok alatt? Nagyon sokan várták, nagyon sokan viszont nem várták. Nagyon sok információt kaptam nézőktől, akik kifejezetten nem szeretnék őt. Nem szeretném, ha a kizárólag a  személyére szűkülne le a za fontos kérdés, hogy a Forma-1-et ki közvetíti. Palik László a maga korszakának nyilvánvalóan egy tehetséges embere volt. Viszont 2012-ben egy közszolgálati televízió elindulhat egy másik úton. Ahogy Palik Lászlóval, úgy Palik László nélkül is van élet a Forma-1-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!