Sportvilág

2014.10.02. 06:42

Férfi kézilabda-válogatott - Dushebaev lehet a szövetségi kapitány

A lengyel Kielce spanyol vezetőedzője, Talant Dushebaev lehet a magyar férfi kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a kirgiz származású, a FÁK-színeiben játékosként olimpiai bajnok, spanyol állampolgárként kétszeres olimpiai bronzérmes, tíz éve edzősködő szakvezetőt a jövő héten nevezhetik ki.

Az MTI az ügyben kereste Vetési Ivánt, a magyar szövetség (MKSZ) elnökét, akit egyelőre nem ért el. A korábbi kapitány, Mocsai Lajos augusztus 31-én távozott posztjáról, és a felnőtt válogatottak szakmai igazgatójaként folytatja, emellett rektora lehet az újra önálló Testnevelési Egyetemnek.

A 46 esztendős Dushebaevet (korábbi írásmód szerint Dusebajev) 2017 nyaráig szerződés köti a Kielcéhez. (A lengyel klub szombaton a Bajnokok Ligájában a MOL-Pick Szegedet fogadja.) Amennyiben sikerül vele megállapodni, ő lesz az első külföldi kapitánya a férfi válogatottnak.

Dushebaev visszavonulását követően a Ciudad Real, majd jogutódja, az Atlético Madrid vezetőedzője volt, míg idén januárban a Kielcéhez szerződött. Ő az egyetlen, aki játékosként és edzőként is nyert férfi BL-t. Dushebaev játékosként a Santanderrel, trénerként a Ciudad Reallal győzött.

A férfi válogatott lemaradt a jövő januári, katari világbajnokságról, így a riói olimpiára való kijutásra csak akkor marad esélye, ha sikeresen veszi a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokság selejtezőjét. A kvalifikációs sorozat október 29-én indul, a magyarok Miskolcon fogadják a portugálokat, majd november 2-án Kijevben az ukránok vendégei lesznek. A csoport tagja még Oroszország. A kvartettekből az első két helyezett jut ki az Eb-re, és ott lehet még a hét selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!