Sportvilág

2013.01.21. 06:31

Bezsebelte a „bizonyítékokat” a Sandlander

Átvette a Dakar teljesítéséért járó plaketteket a Sandlander Dakar Team minden tagja a záróceremónián Santiagóban.

Szinte az egész belvárost lezárták vasárnap a chilei fővárosban, a Dakar záróünnepségén valamennyi célba érkezett versenyző megjelent a Plaza de la Constitución-on.

Közben a korábban még hitetlenkedő Sebestyén Sándor is kezdte megszokni a gondolatot, hogy teljesítette a viadalt.

- Most már felfogtam, hol vagyok, még az érmét is megharapdáltam, hogy tényleg nem álmodom-e. Hatalmas élmény volt átvenni, ez most már örök bizonyíték lesz arra, hogy végigcsináltuk a Dakart - mondta a pilóta, aki szerint a higgadt és lelkes hozzáállásuk szinte szavatolta a sikert.

A legstresszesebbnek az Atacama-sivatagot nevezte.

- Ott húzódott előttünk és tudtuk, hogy a tavalyi kudarc után idén át kell mennünk rajta. A nap közepére tudtuk csak elengedni magunkat. Emlékezetes volt a második és harmadik nap is, amikor még többször elakadtunk és a sziklás szerpentinek is bevésődtek rendesen - tette hozzá.

Forrás: Sandlander Dakar Team

Pócsik László, az UNIQA Safety Car pilótája is nagyon örült a súlyos aranyszínű plakettnek.

- Bízom benne, hogy ezt egyszer majd igazán a gyerekeim fogják értékelni és tudok nekik olyan példát, olyan utat mutatni, amit érdemes követni.

A Sandlander csapatának vezetője szólt arról is, hogy Chilében kicsit visszafogottabb volt a hangulat, mint Argentínában, de így is sokan voltak kíváncsiak a versenyzőkre.

A pilóta – aki legutóbb 2009-ben, vagyis az első dél-amerikai évben járt utoljára Dakaron – azt is elmondta, hogy nagyon nagy fejlődést lát a szervezésben.

- Négy éve felborultak azok a jól bevált gyakorlatok, amik az afrikai versenyt jellemezték. Nagyon más volt, gyakran szerveztek át szakaszokat, rengeteg volt az itinerjavítás. Az eltelt évek hihetetlen fejlődést hoztak. Az a véleményem, hogy még hosszú ideig itt marad a Dakar Dél-Amerikában, eléggé belakták ide magukat a szervezők.

Pócsik László szerint a mostani egy nagyon profin összerakott verseny volt, változatos útvonallal, rengeteg homokkal.

- Meggyőződésem szerint – a lerövidített szakaszok ellenére – egy kerek, egész Dakar volt ez, mellesleg ezt az is mutatja, hogy a saját kategóriánkban azért elég rendesen megrostálódott a mezőny. Emiatt duplán is büszkék vagyunk erre az elért hetedik-nyolcadik helyre, nem pusztán a szám miatt, hanem hogy egyáltalán ide jutottunk, míg a szériaautók 70 százaléka elvérzett útközben - összegzett a csapat vezetője.

A Sebestyén Sándor – Bognár József kettős hivatalosan a 73. helyen, a Pócsik László – Farkas Nándor – Szaller Zoltán trió pedig a 75. helyen végzett. A T2-es dízelautó kategóriában a hetedik és nyolcadik legjobbak lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!