Sportvilág

2013.05.24. 15:01

Bl-döntő: Bayern-Dortmund

A labdarúgó Bajnokok Ligája szombati fináléjában két német élcsapat, a Bayern München és a Borussia Dortmund csap össze a Wembley Stadionban. A mérkőzés 20.45-kor kezdődik.

Tóth Gábor

A 2012/2013-as idényben már négyszer csaptak össze a felek. A két bajnoki 1-1-re végződött, a két kupameccset azonban a Bayern nyerte: a Szuperkupa-mérkőzésen 2-1-re, a Német Kupában pedig 1-0-ra győztek a bajorok. A Dortmund az előző két szezonban megnyerte a Bundesligát, a Bayern viszont az idén letaszította ősi riválisát a trónról. A Borussia egyébként nyolc, a München pedig 22 alkalommal szerezte meg a bajnoki salátástálat.

Mindkét csapat erős riválisok ellenében kvalifikálta magát a döntőbe. A Dortmund a Real Madrid, az Ajax, a Manchester City, a Sahtar Doneck, a Málaga, végül ismét a Madrid ellen bizonyult jobbnak. A Bayern a Valenciát, a BATE Boriszovot, a Lille-t, az Arsenalt, a Juventust és a Barcelonát söpörte félre.

 

A Bayern szélsőjét, Franck Ribéryt (középen) gyötrik a dortmundiak. Ügyelni kell a francia klasszisra (Fotó: www.fcbayern.de)

Története során a Dortmund egyszer már nyert BL-t, még 1997-ben, a Juventus ellen. A bajor klub négyszer nyerte meg sorozatot (1974, 1975, 1976, 2001). Ám figyelemre méltó, hogy korábban öt döntőt is elbukott (1982, 1987, 1999, 2010, 2012). Négy éven belül harmadszor játszhat BL-döntőt: tavaly a Chelsea, 2010-ban pedig az Internazionale ellen vesztett. A londoni finálénak a Bayern az esélyese, de egy meccsen bármi megtörténhet. Márpedig ha van csapat, amely képes a bravúrra, akkor az a Dortmund.

A várható kezdőcsapatok, Borussia Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Szubotics, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Gündogan - Blaszczykowski, Reus, Grosskreutz  Lewandowski. Bayern München: Neuer - Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba - Javi Martínez, Schweinsteiger - Robben, Th. Müller, Ribéry - Mandzukic. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!