Sportvilág

2011.08.19. 19:22

Az állva evező Hasulyó-fiúk Budapestre érkeztek

Csütörtökön Budapestre érkezett az a magyar család, amelynek férfitagjai állva tervezik végigevezni a Duna közel 2800 kilométeres szakaszát egy itthon még kevésbé ismert sporteszköz, a SUP (stand up paddle) segítségével.

MTI

Hasulyó Tibornak és két fiának már sikerült világrekordot felállítania annak ellenére, hogy a teljes táv több mint felének teljesítése még előttük áll. A család augusztus elején indult útnak a Fekete-erdőből, és csütörtökön érkeztek meg Budapestre.


Kitartóan mennek, mindenképp igyekeznek teljesíteni a kitűzött tervet: napi hat-nyolc órában eveznek, ez alatt általában 60-65 kilométert tesznek meg. A Dunát a fiúk bizonyos szakaszokon folyó helyett állóvízhez hasonlították, mert - mint elmondták - nagyon lassú a sodrása. Volt azonban olyan szakasz is ahol 20 kilométert mindössze másfél óra alatt sikerült megtenniük.

A nem várt hideg időjárás, a viharok és sok dunai duzzasztógát az első napokban nagyon megnehezítették az evezősök haladását, de a későbbi jó idő és a csodálatos tájak kárpótolták őket a kezdeti nehézségekért - mondta el korábban az MTI-nek az anya, Hasulyó Csilla, aki a fiúk élelmezéséről és mindennemű segítségéről gondoskodva motorcsónakon követi őket.

Még 1600 kilométer van hátra, de lelkesedésük töretlen, kitűnő fizikai állapotuknak és a családi összetartásnak köszönhetően. Rengeteg szurkolójuk akadt már az eddigi út során is, vannak akik csak a partról integetnek nekik, de olyanok is akadnak akik bizonyos szakaszokon velük együtt eveznek.
Az állva evezés a kajakozáshoz nagyban hasonlítható sportág: egy szörfdeszkaszerű alapdeszkából áll, amelyet két hosszú evező segítségével ülve vagy állva hajtanak.

A nem mindennapi vállalkozást a dunaracing.com oldalon található videonaplójuk segítségével bárki nyomon követheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!